Автор
Ева Лъчезарова

Ах, тези чинии: Как да спестите енергия, вода и време

Без значение дали сте кулинарен гуру или обичате по-семплите ястия, съдовете в мивката се трупат сякаш за секунди.

На всички ни се е случвало да си кажем: “Точно сега не ми се мие тази чаша от кафе” и сякаш с магическа пръчица към нея се добавят още солидно количество други чаши и чинии.

Кой обаче е най-практичният начин, по който да се справим с неразбориите в кухнята си? Точно на този въпрос ще отговорим заедно с нашите приятели от Bosch, с които стартирахме проекта Welcome to my Earth посветен на устойчивия начин на живот, който е заложен в основите на философията на немската компания.

Миене на ръка vs Миене в съдомиялна?

Чудили ли сте се кой е по-природосъобразният начин, по който да се грижите за съдовете си у дома? Дали е по-добре да ги миете на ръка или пък в съдомиялна? Разделили сме сравнението между двата метода на три категории, които ще ви дадат ясна представа за общата картина:

Пестене на вода

Статистиката сочи, че миенето с помощта на съдомиялна машина пести изключително голямо количество вода, а според изчисленията на Bosch на седмица то е равно на водата необходима, за да си напълните цяла релаксираща вана!



Пестене на енергия

Може би ще ви изненадаме, споделяйки факта, че съдомиялната изразходва 4 пъти по-малко енергия от необходимата за измиването на чиниите на ръка. Това е чудесен пример как с известни промени в навиците си, можете да спестите огромно количество енергия, което би било по-щадящо както към природата, така и към семейния ви бюджет.



Пестене на време

Тук нямаме съмнения - съдомиялната безспорно върши цялата работа вместо нас. Любопитното обаче е, че никога не сме се замисляли колко точно време би могла да ни даде тя. Статистиката на Bosch сочи, че съдомиялната би могла да ни спести до 45 минути на зареждане, това ви дава 210 часа годишно или 23 дни на година, в които бихте могли да правите нещо забавно и полезно. Изумително, нали?



Имайте предвид и още един факт: различни изследвания показват и че миенето на съдове с помощта на съдомиялна е доста по-хигиенично от конвенционалния метод. Гъбите, с които мием на ръка са благодатна почва за развитието на различни бактерии, които не виждаме с просто око - ако не ги сменяме достатъчно често, са в състояние да ни разболеят. В допълнение към това в мивката ни също живеят различни болестотворни микроорганизми, които е препоръчително да избягваме. От своя страна съдомиялната борави с гореща вода, което убива микробите, а ако се спрете на съдомиялна с функция HygienePlus, ще можете да си гарантирате максимална хигиена при измиването на съдовете, защото тя се справя с 99,9 % от микробите.

На въпроса, който си зададохме в началото на материала: "Миене на ръка vs Миене в съдомиялна?" нашият отговор и този на Bosch е еднозначен - съдомиялната пести енергия, вода, време и средства и предоставя един наистина устойчив и хигиеничен начин за поддържане на любимите ви съдове.

(в материала има продуктово позициониране)