Автор
Весела Георгиева

Вече и в Берлин: дами по монокини са добре дошли край басейна

Ходенето гол в Германия е почти начин на живот. И все пак - дълго време край басейните бе забранено да се разхождат дами по монокини. Е, и тази стена пада...

Наскоро властите в Берлин обявиха, че не е необходимо нежният пол да покрива гърдите си в публичните басейни. Подобни решения бяха взети миналата година и в други градове - Хановер, Гьотинген и Зиген.

Решението идва след жалба до омбудсмана на столицата от жена, която е била накарана да напусне басейн, защото се е излежавала край него без горнище. Регистриран е и друг случай - на дама, помолена да покрие гърдите си в закрит басейн.



Властите се съгласяват, че това е дискриминация и вече е издадено указание, според което всички, които искат, могат да се явяват топлес в басейните, включително жени и небинарни, пише webcaffe.

Въпросът нашумява през 2021 г., когато французойка на име Габриел Лебретон иска компенсация, защото е била помолена да напусне воден парк в Берлин. Причината? Отказала да покрие гърдите си.

"И за мъжете, и за жените, гърдите са вторичен полов белег, но първите имат свободата да не носят дрехи върху тях, когато е горещо, а жените - не", обясни тя пред "Ди Цайт" защо смята въпроса за дискриминационен.

В Гьотинген в Долна Саксония пък се стигна до отмяната на горнищата след скандал в басейн, при който посетител е помолен да покрие гърдите си, но отказва, като обявява, че се идентифицира като мъж.

И това е странно, защото в много спа центрове в Германия се изисква хората да ходят голи. А да си гол в парк, езеро или на плажа е нормална и обичайна гледка, която често шокира чужденците.



Според сексолога Курт Старке зоните за хора без дрехи намаляват и постепенно биват изтласквани в най-отдалечените кътчета на паркове и езера. В книгата си "Пренаселена голота" той дори обявява, че нудизмът вече не е модерен в Германия.

Това, според Кристиан Утехт, президент на Асоциацията за култура на свободното тяло на Берлин и Бранденбург, се дължи на социалните медии, които показват перфектни тела - каквито повечето хора нямат, а също и на мултикултурното общество, в което представителите на други страни трудно приемат немската концепция за публична голота.

Възход обаче бележат клубове, които предлагат и голи спортни занимания като гола йога и гол волейбол. Очаквано, най-рязко е намалението на членовете във възрастовата група от 18 до 30 г. - времето, когато хората имат най-много притеснения от начина, по който изглежда тялото им.

Макар членовете на "голите" клубове да намаляват, германците не са загърбили любовта си към нудизма. Според Курт Фишер, президент на асоциацията на FKK клубовете, около 7 млн. души в страната практикуват натурализъм и регулярно се събличат, за да се порадват на слънцето и въздуха сред природата.

А отскоро могат да го правят и край басейна.