Сред всички рецепти за великденски печива от най-различни страни полската мазурка като че ли е особено любопитна. Това е и най-лесният празничен десерт, който сме срещали. Стига да не се заиграете с украсата.
Приготвя се за Великден и заедно с бабката са двата най-важни десерта за полския Великден. Представлява класически плосък десерт, който се пече в тава. Обикновено се приготвя от две теста: основата му задължително е от ронливо тесто, а второто може да е пясъчно, кексово, бисквитено или целувчена пяна. Разликата между ронливото и пясъчното тесто е в захарта. Пясъчното задължително е сладко, ронливото може и да е само от мазнина и брашно, без захар. Иначе като текстура и двете са еднакви.
Ронливото се разстила като основа, върху него от второто тесто се оформят шарките и сладкишът се пече. След това идва ред на декорацията, която е от мармалад, сладка, кувертюр, сметана, сушени плодове, ядки и каквото ви хрумне. Мазурката за Великден е особено пищно „декорирана“. Обикновено я оставят да престои 2 - 3 дни, за да може тестото „да поеме“ украсата.
Домашната великденска мазурка се подарява на членове на семейството, приятели и познати. И я слагат в кошница, пълна с други специалитети, която носят в църквата, за да бъде осветена.

За тестото:
250 г краве масло (меко)
220 г брашно
120 г филирани бадеми
70 г пудра захар
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
1 щипка сол
1 ванилия


за гарниране:
80 г сладко от малини
80 г сладко от кайсии


за намазване:
1 жълтък

Маслото и захарта се разбиват добре.
Прибавят се ванилията, солта, яйцето, сметаната и отново се разбива.
Сипват се смлените филирани бадеми и брашното.
Забърква се тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне.
От тестото се заделя около 1/3 и се прибира на студено.
Останалото се разточва на тънка кора, която се поставя във форма за печене (с подвижно дъно) и се оформя ръбче високо около 1 пръст.
Заделеното тесто също се разточва и от него се изрязват ленти с еднаква дебелина.
Подреждат се върху тестото като решетка.
Жълтъкът се разбива с малко вода и с него се мажат лентите.
Сладкишът се пече около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Вдлъбнатините между лентите се пълнят с двата вида сладко.
Сладкишът се поръсва с пудра захар и се сервира.

Всеки, който се включи в нашата специална игра във Фейсбук, има шанс да спечели книга от Лора и Стоян, нож за пица, стек бира Moretti, а един от Вас ще се бори за голямата награда - участие в уъркшоп по месене на козунак с двамата шеф готвачи.

Още ли не сте решили какво да сложите на великденската трапеза? Ние имаме цели 30 идеи за вас!


(в материала има продуктово позициониране)