В Християнството има два големи празника – Великден и Коледа. И между другото в много страни между кулинарните обичаи, свързани с тези празници, има паралели. Знаете, че по света един от емблематичните коледни сладкиши е така наречения щолен. Нещо подобно, но доста по-лесно, се приготвя и за Великден.

Рецептата е интересна и много любопитна. Този сладък великденски хляб препоръчваме на всички млади и неопитни домакини, които се страхуват от козунака. Тук няма конци, няма безкрайно дълго месене, няма хвърляне на тесто, но пък за сметка на това имаме един прекрасен вкус и много сушени плодове.

Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1 яйце
1/4 ч. ч. кристална захар
1 ч. ч. прясно мляко
120 г краве масло
1 пакетче суха мая (7 г)
20 г ванилова захар
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. бели стафиди
1/2 ч. ч. тъмни стафиди
1/3 ч. ч. сушени червени боровинки
кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Сушените плодове се заливат с 1 ч. ч. вода, кипват се за 10 минути и котлона се изключва.
В купа се смесват брашното, сухата мая, солта и захарта. Добавят се топлото мляко, настърганата кора от лимона, ваниловата захар, яйцето и разтопеното масло.
Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си.
Плодовете се подсушават върху кухненска хартия. Втасалото тесто се разстила, върху него се слагат плодовете, размесва се, оформя се на топка и се оставя отново да втаса в намазнена тавичка.
В средата на втасалото тестото се слага ринг с големината на яйце и се притиска.Пече се за 1 час, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, до златисто-кафяво. В средата се слага едно боядисано яйце.