Casatiello е типичен неаполитански селски пай, може би най-известният, който се приготвя в Неапол по време на Великден. На трапезата на този празник се поднася и неговият “братовчед” – соленият пай Tortano. Това са два селски пая, богати на вкус, които се различават в подреждането на яйцата: в casatiello те се поставят отгоре, а в tortano - яйцата са вътре, в пълнежа. Casatiello е хляб, който също има силна християнска символика и всъщност представлява короната от тръни на разпятието.

Продукти:

500 г брашно
100 г свинска мас
1 ч. л. суха мая
200 мл вода
100 г сирене "Пармезан"
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
300 г сирене "Скаморца"
200 г италиански салам
5 яйца
1 ч. л. чубрица

Приготвяне:

Брашното се смесва със сол, черен пипер, сухата мая и захарта. Прави се кладенче, в което се изсипват разтопената мас, водата и настърганият пармезан.

Замесва се тесто, което се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение. След това се оформя на правоъгълник с дебелина 1 см, като малка топка от него се заделя за декорация.

Плънката се приготвя като се смесват нарязаните на кубчета сирене и колбас, поръсват се с чубрицата и се разпределят върху тестото.
Завива се руло.

Слага се във форма за кейк с махащо се дъно и дупка по средата и се оставя да втаса.

Добре измитите яйца се поставят върху тестото, притискат се надолу и върху тях се правят кръстчета от заделеното тесто.

Пече се на 180 градуса за 1 час, охлажда се леко, изважда се от формата и се сервира.

(в материала има продуктово позициониране)