Великден е семеен празник и неговият хляб е козунакът. Означава ли това, че сладките нямат място на празничната трапеза? Не, естествено. А тези са чудесен кулинарен подарък. Така че, ако сте канени на гости и се чудите какво да занесете, още от днес ви даваме идея. Вкусни, тематично украсени сладки.
Напомнят малко на сконс, но и на мъфини, защото тестото не се меси, а се бърка. А идеята за рисуването на кръст отгоре си взимаме от горещите хлебчета с кръст, които англичаните ядат на Разпети петък.

Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 20 бр.
250 г брашно
100 г сушени череши
90 г захар
45 г краве масло (студено)
100 мл прясно мляко
1 яйце
1 пакетче лимонови корички (6 г)
2 с.л. филирани бадеми
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
1 щипка сол


за глазурата:
3 с.л. пудра захар
1–2 с.л. сок от лимон
1 с.л. захар с аромат на ром


Брашното се смесва с канелата, индийското орехче, солта и бакпулвера.
Добавя се маслото и се претрива с ръце, докато се получат трохи. Слагат се лимоновите корички и сушените череши.
Млякото се разбърква с яйцето, 2 с.л. се запазват, а останалото се налива при трохите. Накрая се сипва захарта и се разбърква добре.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина от 1–2 см.
С помощта на метален пръстен се изрязват кръгове.
Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват със заделената млечна смес. Поръсват се с бадемите и се пекат 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Захарта с аромат на ром се смесва с пудрата захар и се пресява. Добавя се лимоновият сок и се разбърква.
Сместа се прехвърля в пош и върху всяка сладка се рисува кръст.


(в материала има продуктово позициониране)