В Италия често се използва изразът "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi", което най-общо означава, че Коледа трябва да посрещнете със семейството, но Великден може да празнувате с когото вие решите. Истинската наслада произтича от простите удоволствия. Типично за италианците е в празничните дни да си организират пикници на открито, като този в понеделник след Възкресение е задължителен, без значение какво е времето. Предлагаме ви една рецепта, която е чудесна като добавка към основното на празничната трапеза, но може да бъде и прекрасно мезе за по чаша бира с приятели навън.

Продукти:
1,2 кг стари картофи
80 г прошуто крудо
80 г краве масло (+ за намазване)
60 г сирене „Пармезан“
4 стръка мащерка
1 скилидка чесън
1 ч. л. лимонов пипер
сол на вкус
див лук за гарниране

Картофите се режат на тънки шайби с помощта на ренде тип „Мандолина“. Бланшират се в кипяща подсолена вода и се изваждат – трябва да останат леко твърди.
Пармезанът се настъргва, а чесънът, мащерката и прошутото се накълцват.
Топлите картофи се разбъркват добре с лимоновия пипер, сол, маслото, пармезана, прошутото, чесъна и мащерката.
Подреждат се в дупките на форма за мъфини, които предварително са богато намазани с масло.
Пекат се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поднасят се, поръсени с наситнен див лук.



(в материала има продуктово позициониране)