Най-важните съставки за празничната трапеза са семейството, приятелите и храната. Комбинирайте ги, за да създадете Великден, който ще се помни дълго – точно както правят италианците. На тяхната великденска трапеза традиционно присъства печено месо, най-често агнешко. Но оризът също е задължителен елемент от менюто, който жителите на Ботуша готвят с аспержи, артишок, морски дарове и др. Обикновено го поднасят като първо ястие, преди основното. Ризотото е подходящ вариант и за дните преди Великден, а вариантът с гъби си е истинска италианска класика.

Продукти:

300 г ориз „Арборио“
3 глави лук
250 г печурки
10 г сушени манатарки
1 л зеленчуков бульон
2 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 сушена люта чушка
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1 стрък розмарин
сол и пипер меланж на вкус


Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен.
Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня.
Печурките се обелват, режат се на тънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто.
В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън и наситнената люта чушка.
Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов.
Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали.
Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква.
Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин.



(в материала има продуктово позициониране)