За разлика от трапезата на Бъдни вечер, на която задължително трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за великденската трапеза такива строги изисквания няма. Разбира се, на всяка трапеза на Великден присъстват шарените яйца, козунакът и печеното агнешко, но останалите ястия са свързани не толкова с традициите за празника, колкото с характерните за сезона продукти като коприва, лапад, киселец и спанак. А всички тези зелении са много подходящи освен за приготвяне на салати и плънки, също и за супи и интересни предястия.

Предлагаме ви един прекрасно изглеждащ тарт със спанак за впечатляващ старт на Великденския обяд, с който гарантирано ще оберете овациите.

150 г царевичен грис
550 мл прясно мляко
1 ч. л. сух риган
1 скилидка чесън
20 г краве масло (+ за намазване)
4 яйца
150 г почистен и измит спанак
150 г краве сирене Président
2 ч. л. дижонска горчица
4 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус


200 мл от прясното мляко се загряват с около 200 мл вода и маслото. Овкусява се със сол, черен пипер и ригана. Добавя се царевичният грис и се бърка енергично, докато сместа се сгъсти.
Готовият качамак се разпределя по дъното и стените на намаслена кръгла тава и се пече около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Яйцата се разбиват с останалото мляко.
Спанакът се бланшира за кратко във вряща подсолена вода, след което се шокира във вода с лед, отцежда се добре и се прибавя към млечно-яйчената смес.
Овкусява се със сол, черен пипер и горчицата, и се слагат наситненият пресен лук и стритият на паста с малко сол чесън.
Млечно-яйчената смес се разпределя върху основата, поръсва се с нарязаното на кубчета сирене Président и тартът се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Оставя се да се охлади за около 10 минути и след това се поднася.



(в материала има продуктово позициониране)