Всяка домакиня трябва да има поне няколко идеи за това, какво може да се направи със събраните козунаци покрай Великден. Колкото и да са хубави, когато са повече, няма как да бъдат изядени покрай празниците, а когато стоят дълго време, изсъхват.
С тази любима на мнозина от детството рецепта за скалички вдъхваме втори живот на козунака и не ви караме да стоите дълго в кухнята, защото всеки има нужда от почивка след великденските празници.

Време за приготвяне: 1 час + охлаждане
Необходими продукти за 20 бр.:

1 козунак със стафиди (около 500 г)
200 г млечен шоколад
100 г краве масло
70 г орехи
50 мл крем ликьор
2 с. л. какао


за декорация:
150 г черен шоколад
1 с. л. кокосови стърготини


Козунакът се смила в блендер.
Маслото се разтопява.
Шоколадът се разтопява на водна баня.
Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото.
Добавят се смлените орехи и какаото.
Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко.
След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка.
Черният шоколад се разтопява на водна баня.
Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за 15 минути.


(в материала има продуктово позициониране)