Автор
Woman.bg

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за награда за полет в изкуството 'Стоян Камбарев' 2023

Изумителният млад музикант Стоян Караиванов е първият български бандонеонист. Той свири според класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската Академия на науките и изкуствата. Призовете му са неизброими, а сред тях е престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината - 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” и Българското национално радио.През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година младият изпълнител работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж. Впечатляващо е, че Стоян Караиванов е основател и артистичен директор на първия танго оркестър “Libertango” (2022).

Стоян концертира на една сцена заедно със световно-признати музиканти като Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Фабио Армилиато, Маргарита Калчева, Йован Богославлевич и др. Изпълнителят е първият бандонеонист от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително е представил легендарната програма "Пиацола - Последният концерт", с която повтаря последния концерт на композитора в Атина.

За Стоян Караиванов музиката е любов: „Движещата сила, която ме кара да търся и познавам нови неща. Музиката и изкуството ме потапят в нови светове, в които не бих могъл да попадна без тяхна помощ.“Освен Стоян, ето и останалите победители в различните области на изкуството през 2023 година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството. Тези изумителни артисти са нашето бъдеще: изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, художникът Думисани Карамански, младата надежда на българското кино Елеонора Иванова и любимецът на Дисни, който може да озвучи сам 50 филмови героя Петър Байков.Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Големият победител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв.! Най-важното обаче е, че не само той, но и останалите четирима ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 24-и април в София. Именно тогава на живо публиката за пети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Финалисти тази година са Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова.Водещ на Галата отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу с много изненади - кино, музика и незабравими емоции!
Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.