Автор
Антония Дамянова

Хората ще станат роби: 5 учени прогнозират как ще се промени светът до 2050 г.

Някогашните предсказания и прогнози на футуристи и писатели на научна фантастика, че човечеството ще пътува под водата; че ще полети в Космоса или че дори ще кара летящи коли, вече са факт. Експерти обаче предупреждават за много по-страшно бъдеще. И то ще дойде от все по-налагащата се в човешкия живот роля на изкуствения интелект.

99% от хората ще станат роби

С бързото развитие на изкуствения интелект мнозина се страхуват, че ще загубят работата си – хората в много професии скоро ще бъдат заменени от невронни мрежи. Но реалността може да е много по-лоша от загубата на работа.

Джордж Стахов, директор по стратегията в световната рекламна агенция DDB EMEA, казва: „Хората са склонни да надценяват въздействието на новите технологии в краткосрочен план и да го подценяват в дългосрочен план. Това е известно като закон на Амар. В разгара на шума около изкуствения интелект все повече хора биват обсебвани от страха, че ще загубят работните си места до следващите няколко години. За други обаче тази паника е преувеличена.



Но до 2050 г. изкуственият интелект наистина ще промени света. И тук според Стахов има два варианта:

1. Вариантът на тъмното бъдеще

В него тези, които контролират изкуствения интелект, ще получат огромна власт, докато 99 процента от населението ще бъдат лишени от избирателни права. „Кралете“ на изкуствения интелект ще контролират данните в света и ще превърнат останалите в свои роби.

2. Оптимистичният сценарий

Алтернативата е оптимистичният сценарий. „В него цялото човечество ще се възползва от ИИ (изкуствения интелект) чрез подобрено здравеопазване, по-бърз транспорт и по-малко замърсяване на планетата.



Машините наистина ще свършат по-голямата част от работата. Но на хората ще се плаща основна заплата, което ще ни позволи да се наслаждаваме на повече свободно време и да се реализираме в творчеството. Наистина, това ще изисква радикални промени в обществото и в подхода ни към образованието“, отбелязва Стахов.

Д-р Аяз Али, ръководител на бизнес и компютри в университета Рейвънсборн, прогнозира, че новите технологии ще доведат дори до живот след смъртта.

„Мощният ИИ ще може да пресъздаде самоличността на починали хора, използвайки инструменти за улавяне на движение и записи, превръщайки хората в „дигитални близнаци“, които могат да живеят вечно. Нашето съзнание, знания и опит ще бъдат прехвърлени на нашите дигитални близнаци“, казва ученият.

Използвайки инструменти, базирани на НЛП (невро-лингвистично програмиране) , които ще бъдат много по-напреднали от ChatGPT, хората ще могат да взаимодействат с тези дигитални близнаци в реално време. Но дали „възкръсналите от мъртвите“ ще бъдат от полза за човечеството? Все още няма отговор на този въпрос.

Всички хора ще бъдат свързани с компютрите

Рей Курцвейл, футуролог и бивш инженер на Google, е уверен, че до 2045 г. хората ще се слеят с компютрите.

Курцвейл прогнозира, че робот ще премине теста на Тюринг и следователно ще достигне човешки нива на интелигентност през 2029 г., а до 2045 г. мозъците на хората ще бъдат свързани с машини.

„Ще умножим собствения си интелект милиард пъти, сливайки се с интелекта, който сме създали“, казва ученият.



Извънземните идват на Земята

Астрономът Сет Шостак от проекта SETI се обзаложи с колегите си, че до 2036 г. ще можем да осъществим контакт с извънземни.

Той вярва, че новите открития предполагат съществуването на милиарди светове като Земята. И там със сигурност живеят разумни същества. Между другото, много езотерици и учени са съгласни с него. Въпреки че смятат, че контактът с извънземни не вещае нищо добро за Земята.



Невъобразима топлина ще унищожи част от планетата

Но що се отнася не до извънземните цивилизации, а до това, което се случва на нашата планета, прогнозите са разочароващи. По-високата влажност и топлина през следващите години ще доведат до горещи вълни, които правят почти невъзможно хората да оцелеят на открито, констатират от НАСА. Това се отнася за региони като Южна Азия, Персийския залив и Червено море.

Малко по-късно същото ще се случи в райони на Бразилия и Китай.

„Хората могат да издържат на температури до 50°C при ниска влажност, но просто не могат да оцелеят при висока влажност, защото няма начин да се охладят чрез изпотяване. Дори изключително силни и здрави хора в такъв климат ще загинат в рамките на няколко часа“, алармират учените.

Четете още: 40-годишен мъж се влюбва в AI бот на име Phaedra, разказа ѝ за плановете си да кремира майка си и сестра си