Автор
Весела Георгиева

Да, робството съществува. Ето ги новите "модерни" роби

Робство няма. Официално. Но не съвсем, казват експертите. Съвременното или "модерното" робство, както го наричат, е преди всичко икономическо. Според британското правителство около 130 хил. жители на кралството имат този проблем. През 2020 г. броят им бил само 10 хиляди...

И да, те не са завързани, оковани с вериги, но е почти същото. Те работят - в автомивките, в козметичните салони, в бръснарниците, в бордеите... Те са пред очите на всички. Но на никой не му пука за тях и техния живот. И както подчертава Жустин Картър от организацията против робството Unseen, това би могло да се случи на всеки, пише webcafe.

Всеки, ежедневно се "докосва" до робството в модерния му вариант, казва още Картър пред "Евронюз".

Проблемът често е разискван не само от представителите на неправителствените организации, но от членове на кралското семейство. Закон от 2015 г. задължава всички компании с годишен оборот от над 36 млн. британски паунда да публикуват годишни отчети за мерките, които предприемат срещу робството. За 2022 г. обаче само 39% от тези компании са подали задължителните си отчети.

Публична тайна е, че уязвими възрастни и деца са експлоатирани ежедневно във Великобритания, за да произвеждат стоки и услуги. Съвременните роби нямат ясно изразен профил, а общото между тях е, че те работят буквално за жълти стотинки, нямат права и не могат да напуснат по собствено желание.



Пред списание Glamour Мария (името е измислено) разказва, че пристига във Великобритания през 2015 г. и е наета като домашна прислужница, за да изпраща пари в родината си на двете си деца. След като двугодишният ѝ договор изтича, тя го подновява за още две години. Условията, които Мария приема, са мизерни, заплащането е малко, а семейството, за което работи, я държи като затворничка.

Тя работи от 6 сутринта до полунощ и единственото нещо, което ѝ е позволено, е да излиза на разходка с децата. Не получава нормална храна, тя дояжда остатъците от обяд и вечеря на семейството. Получава по 7 паунда на ден, които обаче отиват директно в банкова сметка, за да не носи тя пари в брой в себе си. "Бях като в затвор. Нямах почивен ден. Непрекъснато ми крещяха и всяка тяхна дума беше заповед", припомня си тя.

В крайна сметка жената успява да се измъкне благодарение на своя приятелка в Лондон и бяга от дома на работодателите си с една найлонова торба бельо и малко монети в брой.

Данните на британското правителство показват, че такива истории само ще зачестяват, а хората, които дълги години са били в модерно робство, може и никога да не се възстановят от травмата. Причината е, че жертвите често са подложени на разнообразни тактики за контрол и манипулация, които да ги държат в подчинено положение.

Най-уязвими са наскоро пристигналите на Острова мигранти и онези, чийто легален статус е под въпрос.

Международната организация за миграция също вече изказа притеснения от ситуацията със съвременното робство във Великобритания. В края на март в Женева представители на организацията заявиха, че са сериозно разтревожени от случващото се.



Очаква се тази година британското правителство да представи нов законопроект за борба със съвременното робство.
Министърът на вътрешните работи Робърт Джерик също казва, че има "увеличаващи се доказателства", че модерното робство се засилва.

Експертите са убедени, че трябва да бъде внушено на британците, че това, което се случва с експлоатираните работници, е престъпление и не бива да бъде толерирано и допускано.