Автор
Кристина Кирова

Резервният принц: Елизабет II изпратила Хари на война и предпазила Уилям

"Резервен" е заглавието на книгата, която накара света да погледне британското кралско семейство с други очи и разтърси членовете на фамилията. Мемоарите на принц Хари, които излязоха в първите дни на 2023-та, бяха поредната безмилостна нападка към роднините му и сякаш те преляха чашата на търпението на крал Чарлз III.

И макар много експерти да гледат на книгата с огромна доза ирония, защото херцогът на Съсекс определено е преувеличил някои истини с цел да подсили ефекта, може би ще се окаже, че той наистина е бил...резервен. Или поне така се е чувствал.

Тази сутрин таблоидите гръмнаха с нови подробности от ранните младежки времена на 38-годишния Хари и по-специално от периода, в който той е бил на фронта в Афганистан. Известно е, че мъжките представители на кралските особи задължително получават военно обучение и имат военни титли. А Уилям и Хари определено се гордеят с това и херцогът на Съсекс беше безкрайно огорчен, когато му бяха отнети признанията за службата му под формата на медали и значки. Но истината е, че той е получил болезнено прагматично отношение от кралицата в онези времена.

Днес стана ясно, че Нейно Величество дала зелена светлина Хари да бъде изпратен на война в Афганистан, докато предпочела Уилям да остане във Великобритания, защото рискът за него бил твърде голям.

Според генерал сър Майк Джаксън, херцогът на Съсекс има пълното основание да се нарече "резервен", след като е бил изпратен да се сражава, а брат му бил опазен. В нов документален филм, в който близки до кралицата говорят открито за срещите си с нея, военният споделя, че е бил длъжен да води изцяло поверителни аудиенции с Елизабет II. Но точно за този случай, генерал Джаксън реши да наруши правилото и да издаде какъв е бил разговорът с вече покойната Елизабет.

"Нейно Величество беше много ясна. Тя каза, че Уилям и Хари са нейни наследници и те трябва да изпълнят дълга си. След това прецени, че рискът за Уилям, който тогава беше втори по линията за наследяване на трона, е твърде голям, докато за Хари опасността е далеч по-приемлива", казва Джаксън.

Точно така - Елизабет не се тревожела толкова за по-малкия си внук, но била твърдо решена, че не може да изпрати бъдещ крал на война.

Принц Хари е бил на две мисии в Афганистан в периода 2007-2008 г. и 2012-2013 г. като пилот. В това време брат му е офицер в домакинската кавалерия и по-късно става пилот на хеликоптер за издирване и спасяване. Самият Уилям изразил желание също да бъде на фронта, но волята на кралицата била друга.

Четете още: 8 знака, че сме обладани от лоша енергия