Автор
Кристина Кирова

От заклинания до кихане: Как жените в древността са се пазели от бременност

Църквата винаги е гледала с неодобрение както изкуствено прекъснатата бременност, така и контрацепцията. Но истината е, че откакто свят светува, има жени, които не искат да станат майки или в някакъв момент, поради какви ли не причини, да не забременяват точно от този мъж, точно в този момент. Имало ги е и в древността.

Но преди медицината да напредне и да бъдат създадени противозачатъчните хапчета и предпазните средства, дамите са прибягвали към интересни методи, само и само да не заченат.

Истината е, че презервативи е имало още в Древна Гърция или поне е имало предмет, който много е наподобявал кондомите, които човечеството използва днес, но далеч не е бил толкова разпространен, най-вече заради високата си цена и недостига му.

Църквата забранявала на жените да се месят в Божиите дела, още повече на омъжените и така те раждали бебе след бебе и в много случаи дори умирали при раждане. Случвало се както на обикновените жени от село, така и на аристократките. Затова измисляли какви ли не интересни за нас днес, методи, за да не забременеят. Въпреки че от религиозна точка, по този начин извършвали грях.

Руска парна баня

Руската парна баня с брезова метла е била изключително популярна през XIX в., макар и да не е била толкова ефективна. Жените вярвали, че ако се напарят с брезова метла след полов акт, ще се отърват от нежеланата бременност. Въпреки това обаче, жените вместо да направят аборт, те припадали от високата температура и...след това раждали здрави бебета.

Кихане

Бащата на тази идея е Соран от Ефес, според когото, ако една жена иска да не забременее - след секс с мъжа си трябвало широко разтвори краката си, да клекне и да кихне силно.

Лимонов сок

Този метод е бил добре познат по земите на Османската империя и според него жените трябвало да намазват гърдите и влагалището си с лимонов сок преди "любовна нощ". Киселинната среда обаче убива всичко по пътя си, включително и естествената микрофлора на жените, в следствие на което много дами са страдали от изгаряния и наранявания.

Заклинания и билки

В Средновековието много жени вярвали в силата на заклинанията и билките. Пиели специални чайове и изричали клетви, за да не забременеят, обществото разбира се, ги наричало "вещици" и това е имало своите жестоки последствия.

Покривки от лен

През XVI в. италианецът Габриеле Фалопио съветвал жените да избягват нежеланата бременност, като правят любов с мъжете си върху покривка от лен. Този метод не е бил широкоразпространен обаче, защото мъжете били против. Все пак, става дума за времена, в които господата са смятали, че единствената мисия на жените на този свят е да раждат деца.

Четете още: Резервният принц: Елизабет II изпратила Хари на война и предпазила Уилям