Автор
Весела Георгиева

Британците с грандиозен протест срещу коронацията - ще запази ли Чарлз хладнокръвие?

Антимонархическа организация призовава хората да станат част от демонстрация, планирана за деня на коронацията на Чарлз Трети. Колкото повече историческият ден приближава, толкова повече информация за събитията в него, изтича в медиите.

Антимонархистите планират да облекат жълти тениски с надпис "Не е моят крал", пише MailOnline.

View post on Instagram
 

Специално по повод коронацията от предаването Тhis Morning ще се колаборират със сериала ITV Corrie crossover - зрителите ще получат ексклузивен епизод HM The King’s Coronation. 150-минутното зрелище ще бъде излъченот от снимачната площадка на сериала в Манчестър на 5 май, ден преди коронацията.

Британският премиер Руши Сунак изрази радостта си, че Кейти Пери е приела да пее по повод коронацията. Сунак сподели, че дъщерите му са големи фенки на Пери и нямат търпение да видят на сцената любимката си.

Quiche Le Reign - това е ястието, което ще бъде поднесено на банкета след коронацията. И ако Елизабет Втора е заложила на пиле, чиято рецепта е била вдъхновена от Индия, то Чарлз залага на яйца, сирене, спанак, биб и естрагон.

По време на коронацията гостите и гражданите на Лондон ще станат свидетели на страхотен военен парад, репетициите за който вече текат с пълна пара. Според първоначалния план Чарлз и Камила ще се върнат от Уестминстърското абатство през Парламентарния площад, по Уайтхол, около Трафалгарския площад, през Адмиралтейската арка, до Бъкингамския дворец. Те ще изминат доста по-малко път от покойната кралица, която е преминала през Пикадили, Оксфорд Стрийт и Риджънт Стрийт. Голямото шествие през 1953 г. е отнело два часа и включвало десетки хиляди участници. Чарлз и Камила ще пропътуват метрите преди и след коронацията с карети. В церемонията ще участват близо 6000 военни - мъже и жени.

View post on Instagram
 

Ето и една интересна подробност - Крал Чарлз е включил снимка с Хари и Меган в официалната сувенирна програма за коронацията. Това е доста мил жест, предвид всички скандали и проблеми, които двойката, живееща в САЩ, донесе на кралското семейство. Семейният портрет, на който присъстват Хари и Меган, е направен от кралския фотограф Крис Джаксън, за да отбележи 70-ия рожден ден на монарха през 2018 г. Кадърът е заснет в градините на Кларънс Хаус. На него са Чарлз с принц Джордж, седнал на коляното му, Камила, гушкаща принцеса Шарлот, както и Кейт, държаща малкия принц Луи. Зад тях е застанал Уилям, а до него е Хари, прегърнал смеещата се Меган.

View post on Instagram
 

Щастливата семейна снимка опровергава факта, че зад кулисите отношенията между всичките шестима възрастни са в процес на тотален разпад.

Хората, дошли да поздравят Чарлз, няма да бъдат допуснати в Уестминстърското абатство, за да присъстват на церемонията. Но те могат да приветстват краля си на улицата.

View post on Instagram
 

Ще има и улични партита, както и специален концерт в чест на събитието, който ще се проведе в замъка Уиндзор в неделя, 7 май 2023 г. Понеделник, 8 май 2023 г., е определен като празничен и неработен.

Самата коронация ще се случи на 6 май. И ще се проведе в Уестминстърското абатство. Церемонията ще започне в 11 сутринта след като каретата с Чарлз и Камила мине по пътя от Бъкингам до абатството. След това ще има шествие по обратния маршрут. Следобед 15 от членовете на кралското семейство ще се съберат на балкона на Бъкингамския дворец, за да отдадат почит на Чарлз и Камила.