Автор
Антония Дамянова

Лична трагедия сполетя Васил Василев-Зуека

Броени дни след като актьорът и художник Васил Василев-Зуека разкри, че му предстои да открие втора своя изложба в Испания, където се премести да живее през 2021 г., той сподели и за тежката си загуба, която е преживял наскоро.

Във видеовръзка с bTV артистът каза, че е изгубил майка си. Зуека призна, че се върнал в отечеството си за печалното събитие преди две седмици, и допълни, че го е направил тайно, тъй като не искал да привлича излишно медийното внимание към себе си.

View post on Instagram
 


Любимецът на българската публика посочи още, че се чувства много щастлив със съпругата и сина си Стефан в Испания. Наследникът му е успял бързо да се адаптира към новия живот на Пиринейския полуостров и сега се чувства чудесно в местното училище.

Припомняме, че преди това, за последно, Зуека беше у нас за откриването на изложбата си във Варна през март миналата година – шест месеца след като емигрира в Испания. Тогава той с огорчение сподели думите: "Оставих една бедна България, върнах се в една не само бедна, но и разрушена България" и призна, че не би се върнал отново тук.

View post on Instagram
 


Една година по-късно Зуака не само че не е променил мнението си, а дори го е затвърдил. Той бе категоричен, че не би се върнал в България и че не изпитва носталгия към родината си.

По думите му рисуването изпълвало почти целия му ден, а, както вече знаем, скоро му предстои и втора изложба на испанска земя.

View post on Instagram
 


"Обикновено това е моят фантасмагоричен свят. Опитал съм се чрез мили и всекидневни образи да го вкарам в един нереален свят – този на въображението." Така Васил Василев-Зуека представи втората си изложба, озаглавена "Моят свят". Тя ще бъде открита отново в галерия "Албир“"в Аликанте, Испания.

View post on Instagram
 


Около 20 платна от експозицията засягат екзистенциалните теми за любовта и приятелството, за самотата, мечтите и красотата.

За сътворяването на повечето платна Зуека е използвал акрил, както и строителни материали като смесители, гелове и такива за обем, които актьорът често вкарвал за създаването на произведенията си.

Актьорът не крие, че именно рисуването сега е катализатора, "пламъчето", което го кара да "гори", да се чувства жив и пълноценен, изпълнен с творческа радост и удовлетворение.

View post on Instagram
 

Четете още: Зуека не съжалява, че е напуснал България - описа я като бедна и разрушена