Автор
Антония Дамянова

Колко ще ни струва това лято морето в Гърция?

С наближаването на ваканционния сезон резервациите за почивка в агенциите все повече растат. По всичко личи, че морето това лято ще ни излезе доста по-солено от предходни години.

На 1 май Гърция официално открива новия туристически сезон. Макар работниците в туризма да не достигат, очакванията са туристическата година в южната ни съседка да бъде доста силен.



Доказват го 20-те процента резервации в повече, направени до момента, в сравнение с периода преди пандемията, посочва министърът на туризма Василис Кикилиас. Първенството по резервации в Северна Гърция се пада на българи и румънци, като най-много от тях са насочили вниманието си към Халкидики.

Поради ред икономически фактори от съюза на хотелиерите съобщават, че са се принудили тази година да повишат цените на пакетите средно с 20% в зависимост от категорията и предлаганите услуги.



В сравнение с миналата година всички цени на Халкидики са скочили с 10 до 30%. Това обаче не пречи на туристите масово да резервират още от края на март, тъй като за по-къните резервации цените ще скочат още повече.

''Индикациите и ранните резервациите показват, че Гърция ще е предпочитана дестинация за българите. Тя има толкова посещаемост, колкото всички останали в региона. За майските празници всички са разпродадени, някои ще пътуват с автобус, други с личен транспорт или чартър. Лятото също ще бъде предпочитана дестинация, въпреки завишените цени - 25-30%", разкри пред Нова тв туроператорът Георги Кунчев.

Голямото търсене от страна на туристите е увеличило двойно инвестициите в луксозни хотели.

"Културният туризъм също е обект на голям интерес. Пълнят се местата 2-3 месеца напред. Една вила в Халкидики на вечер излиза от 200 евро - с 2-3 спални. Не на първа линия. Има и по 2000. Олимпийската ривиера е предпочитана дестинация, но островите Корфу и Крит също се продават. Круизите, които тръгват от Атина също са страшно популярни. Най-евтиният е 1600 лева на човек", уточни още Кунчев.

Нека да припомним, че малко по-рано тази година стана ясно, че направените до края на март резервации ще бъдат с 10 до 35% по-евтини от тези, направени след този период.

Вече е увеличен и броят на полицейските екипи по охрана на сигурността на туристите на островите Миконос и Санторини.



Поради липсата на работна ръка, която се усеща чувствително в туристическия сектор, собственици на хотели и ресторанти привличат служители от трети страни.

Освен в Гърция осезаемо увеличение на офертите за ранни резервации се наблюдава и в България и Турция. За някои дестинации ръстът в цените дори е надскочил 30% в сравнение с миналата година.

Четете още: Камериерките никога не докосват тези неща, когато са на хотел