Автор
Ева Григорова

Връзка с емоционално студен мъж? Дами, има начин да го стоплите

Отдавна е известно, че жените са много по-емоционални от мъжете. Те буквално се подхранват от положителните емоции, които получават от любимите си половинки и ги даряват с топлина и внимание.

Но има мъже, от които е невъзможно да се получат в отговор никакви емоции. Всички преживявания и опити за споделяне, сякаш се счупват в каменна стена. Какво да направите, ако сте успели да се влюбите в емоционално студен мъж?

Емоционално скъперничество или безразличие?



Често жените не могат да разберат защо един мъж не показва емоции - той е въздържан, стиснат на емоции или просто безразличен, защото външно се проявява по същия начин. Жените винаги намират куп извинения за своя избраник, когато обичат и могат да оценят връзката едва, когато всичките ѝ емоции утихнат.

Има начин бързо да се определи и разбере какво изпитва човек - неумение да показва емоциите си или пълно безразличие. Трябва да оценявате не думите му, а действията към вас и това, което прави, за да подобри отношенията ви. Ако не помните нищо друго освен извинения, неуспешни опити и много житейски обстоятелства и препятствия, тогава въпросът най-вероятно е в липсата на любов и тук няма какво да се поправи.

Но често се случва емоционалните нужди на жената да са хипертрофирани. Ако въпросът е в прекомерни изисквания, тогава си струва да намерите решение на проблема в себе си и да не търсите друг партньор, защото такъв може и да не се намери.

Причини за скъперничеството на емоции



Ако обаче причината е емоционалната студенина на мъжа, тогава трябва да разберете какви причини могат да я причинят: Липса на родителско внимание. Ако родителите не обръщат достатъчно внимание на момчето, не му разказват приказки, не го целуват за лека нощ или не му говорят за това колко го обичат, тогава в бъдеще то няма да може да показва емоциите си и ще ги изразява точно като родителите си. Това не означава, че той не вижда колко сте красива или че не харесва вечерята, която сте приготвили. Той просто не разбира, че за вас е важно да чуете думите на одобрение или се притеснява да ги произнесе.

Поздрави от миналото

Често мъжете, които са преживели трудни моменти в миналото, спират да се доверяват на жените и вече не отварят сърцата си. Логиката тук е много проста - няма да показвам емоции и така никога няма да бъда наранен. Отнема време, докато човек разбере, че е обичан и приет и тогава може би отново ще се научи да говори това, което чувства.

Последици от възпитанието

Често, когато едно момче се отглежда от самотна майка, това има далечни последици. Изобщо не е задължително детето да расте като инфантил или „мамино синче“. Често такива момчета порастват бързо, чувстват се отговорни за семейството си и стават прекрасни, много грижовни съпрузи. Те отрано развиват своята сила и мъжественост, но в стремежа си да станат истински мъже се сбогуват с емоциите, за да не изглеждат като „момиче“.

Физиологични причини

Истинският мъж е загрижен преди всичко как най-добре да осигури и защити семейството си и това го води до емоционален стрес. Освен това учените са установили, че за разлика от жените, при които зоната, отговаряща за емоциите, се намира в двете полукълба, при мъжете тази зона се намира само в едното. Тоест, мъжете не могат едновременно да решават проблем и да показват емоции.

Как да разпознавате такъв леден принц?


Тези мъже са взискателни към себе си и склонни към перфекционизъм. Те се занимават сериозно със спорт, стремят се да станат възможно най-съвършени, ерудирани, добре образовани, общуването с тях е лесно и приятно. Емоционално студените мъже изглеждат много привлекателни именно поради това, че рядко показват истинските си емоции. Те не скандализират, не избухват и такъв „истински ариец“ изглежда разбива сърцата на много красавици.

Такива мъже са по-склонни да привлекат специална категория момичета - тези, които са готови да предложат живота си на олтара "само на него". А партньорът в такава връзка ще бъде консуматор, проявяващ малко или никакви чувства. Такива момичета трябва да работят върху самочувствието си, за да се научат да уважават себе си и да осъзнаят, че те също са достойни да показват чувства.

Емоционалните скъперници, рядко разкриват чувствата си, постоянно се дистанцират. Проблемите във връзката остават незабелязани или просто игнорирани. Такива мъже по своята същност се чувстват прави, така че никога не признават, че грешат. Оплакванията и молбите на жените за внасяне на топлина и сърдечност в семейния живот се класифицират от тях като истерия и последователно се изкореняват като недостатъци. Като цяло много мъже харесват ролята си на айсберг.



Какво да направите, ако имате връзка със студен мъж?


Отношенията с човек, който е студен на емоции, ще бъдат трудни, защото ще трябва да се справите без словесни изрази на одобрение, любовни думи и подкрепа от избрания от вас. Трябва да разберете дали сте готови да започнете живот с него или е по-добре да обърнете внимание на мъже, които са по-отворени към емоциите. Но ако сте уверени във взаимните чувства, тогава има няколко съвета, които ще помогнат на жените да работят с ледените принцове.

1. Просто го обичай

Такъв съвет ще помогне за подобряване на всички отношения в света, но за човек, който е студен по отношение на емоциите, той е добре дошъл. Ще трябва да разтопите тонове лед, за да стигнете до сърцето му. Той трябва да е сигурен, че е обичан такъв какъвто е и да го чува от вас многократно. Всички упреци и скандали няма да доведат до нищо, той само ще се отдалечи. Само доверието, безусловното приемане и желанието да го обичаш могат да го направят по-отворен.

2. Повторението е майка на знанието


Ще трябва да го учите от основите. Например, след поредната драма, която сте споделили, добавете, че сега е моментът да ви прегръщат, целуват и съжаляват. И след думите „Толкова много ми липсваше!“ ажете, че чакате същия отговор, с добавяне на нежни епитети и нежни прякор. Също е по-добре да ги предложите сами. Постепенно той ще свикне с тях и ще ги използва без напомняния.

3. Празнувайте положителната промяна

Отговорете и на най-малката проява на неговите емоции, кажете как това ви харесва, вдъхновете го да показва любовта си още повече и по-често.

4. Приемете неизбежното


Просто пребройте всичките му предимства и недостатъци и помислете колко жени могат да се похвалят с такъв съпруг? Той е силен семеен мъж, инвестира всичко в семейството си, грижовен и достоен човек е. Може би просто трябва да намерите нещо за правене, което ще ви достави липсващите радостни емоции, като например да си вземете домашен любимец, да си намерите интересно хоби, да правите гимнастика или да тичате.

5. Консултирайте се с психолог


Ако смятате, че има проблем във връзката ви, не го довеждайте до развръзката „развод“. Често семейният психолог може да ви помогне по начин, по който обикновеният човек никога не може, просто защото няма достатъчно познания за това. Няма нищо лошо в това да помолите за помощ, когато е необходима, а не да управлявате живота си с надеждата, че той ще се „нареди сам“.

Ако сте сигурни, че обичате и сте обичани, тогава си струва да отделите време, за да разберете причината и да започнете да работите върху отношенията в семейството си. И ще успеете.

Източник: econet