Автор
Люблена Папазова

Божана:"Сървайвър" ме промени, сега тренирам и ям чия, вместо да изтрезнявам

Божана Кацарова стана национално известна, след като победи в третия сезон на „Мастършеф”, а след това участва и в още много предавания, след които и „ВИП Брадър”. Родена е в София, завършва висше образования в Холандия. Страстна пътешественичка и отдадена кулинарка, тя реши да се впусне и в приключението „Сървайвър”, което я променило. Разговаряме с нея в колата й, на връщане от тренировка, без предварително уговорени въпроси и тя не крие нито радостта си от преживяното в Доминикана, нито нетърпението да се върне на работа.

- Показахте подготовката си с шотове преди влизането в „Сървайвър”. Тя ли ви изигра лоша шега или подценихте играчи като Благой и цялата чалга коалиция?

- Единственото, което ми попречи в последната битка за оцеляване, е собствената ми разсеяност. Признавам си - освен че съм доста експресивна, съм и доста разсеяна. Това е мой отдавнашен и класически проблем. В играта за оцеляване не видях една от летвите, с които трябваше да наредя пъзела, затова той все не ми се получаваше. Дъската бе паднала зад мен и аз просто не я забелязах. Не съм правила по-дълбоки анализи за представянето си в "Сървайвър", защото влязох, за да се забавлявам и да играя. Все пак участвам в телевизионно предаване и в него трябва да има действие и шоу. По въпроса дали има или няма чалга коалиция - тепърва ще се види в играта. А тя, повярвайте ми, от тук нататък става все по-интересна и чалга коалицията няма да просъществува дълго.



- Записвате се за „Мастършеф” по настояване на приятелката ви Рая Пеева. Сега как решихте да влезете в „Сървайвър”?

- По покана на bTV. Не съм имала никакви колебания и не съм мислила много време след поканата. Бях на музикален фестивал в Амстердам, когато я получих. Прибрах се и, директно от летището, без дори да се наспя, както си бях с куфарите, отидох в телевизията, за да уточним подробностите. Влязох в „Сървайвър” с идеята да се забавлявам и да изпитам себе си. Нямам някакъв афинитет към спорта, за мен участието ми беше експеримент. Исках да видя колко дни мога да издържа в играта, как ще вирея в джунглата. Не съм личност, която ще се опита да прецака останалите играчи. Аз съм открит човек и, както видяха и зрителите, всяко едно настроение се изписва веднага на лицето ми. Но това в „Сървайвър” не помага.
След дългите дни, в които успях да оцелея, се чувствам много добре и изключително щастлива. Мислех, че няма да мога да уцеля една мишена, да пробягам едно трасе, а пък се оказа, че и това мога да правя. Затова сега съм енергийно заредена повече от всякога и много се кефя на новата си спортна форма. Хващате ме в момент, в който се връщам от фитнес. За разлика от преди, когато в събота сутрин щях да реанимирам след тежка петъчна вечер, сега станах в 8 часа сутринта и отидох да тренирам. Преди това закусих чия. „Сървайвър” е преживяване, което ти дава много време да се абстрахираш от всички ежедневни баналности, да помислиш за различни неща и да ги пренаредиш в главата си. Да се отдалечиш и да се погледнеш отстрани. Позволява ти да си дадеш сметка къде се намираш и как се чувстваш. И днес аз се чувствам изключително заредена, щастлива и нетърпелива за всичко, което предстои. Подготвям много нови интересни неща и нямам време да дълбая кое ме е спряло по пътя ми към победата, защото аз не съм влязла в предаването с идеята да размазвам някого. „Сървайвър” много ме успокои. Не знам доколко се е видяло в епизодите, но първоначално бях избухлива и първична, а малко по малко започнах да се променям. Научих се да броя до десет и сега се опитвам да го правя непрекъснато. Старая се да съм по-спокойна и пробвам да не се отдавам на всяка емоция веднага, след като ме завладее. Дадох си сметка, че нервите, които изразходвам непрекъснато, няма кой да ми ги възстанови. Много се кефя на преживяването, защото да си в „Сървайвър” е изключително интересно. Давам си ясна сметка, че това е нещо, което не може да ти си случи втори път в живота, затова взех максимума и си извадих поуки.

- Кой е вашият фаворит за спечелване на играта?

- Много симпатизирам на Станилия, но тя, за съжаление, не получи възможност да продължи към финала. Мисля си, че този „Сървайвър” е много по-различен от предишните и победителят ще бъде някой, който не очакваме. Категорично мисля обаче, че Иван Булкин няма да спечели.


-Вие сте страстен пътешественик. Ще идете ли на почивка в Доминикана и кое е мястото, което препоръчвате с чисто сърце?

- Имах възможност да попътувам из Доминикана и успях да видя малко повече и от останалите части на страната, извън плажовете, но които се снима предаването. Доминикана е е много интересно място, но то е подходящо за туристи, различни от мен - хора с големи семейства и малки деца. За разлика от Коста Рика, която е много по-дива, екзотична и неопитомена. Аз на почивка бих отишла навсякъде, дори да спя на колиба. Местата, които останаха завинаги в сърцето ми са две - Мексико сити и Токио. В тези два града сърцето ми пламти и живее.



- Вдъхнахте нов живот на важно място за софиянци. Как ще го развиете оттук-нататък?

View post on Instagram
 


- Отворих в началото на декември, а през февруари тръгнах за Доминикана. През това време имахме много корпоративни събития и сега тепърва ще го развивам и ще му посвещавам времето си. Започнахме кулинарни курсове с мен и още няколко гост-преподаватели, а подробна информация може да се намери в моята инстаграм страница. Много съм щастлива да обявя, че ще има и готварски курс за деца, защото отдавна имах тази идея. Нямам търпение този курс да започне, така че ще очаквам всички желаещи в следващите няколко месеца.

-Както разбирам лятото ще прекарате в работа..

- Абсолютно изцяло в работа. И друг път съм казвала, че работя като личен готвач на една от най-богатите жени в Хонгконг. И тази година получих покана, предполагам че ще готвя по време на турове в Южна Франция. Имам и планове за летен ресторант.

-За баща ви и майка ви се знае, но на кого дължите това хубаво име, на някоя баба ли?

- Не съм кръстена на никого, майка ми го е измислила, за което много й благодаря. Дълги години не си го харесвах, просто защото е много трудно за произнасяне в чужбина. Там никой не може да ми каже името като хората и това е много кофти, действаше ми зле. Към днешна дата обаче много си го харесвам, затова много благодаря на мама, която ми е дала такова хубаво и неповторимо име, което ме отличава доста, пък и е лесно запомнящо се. Много обичам майка си, не само заради името, разбира се.

- А тя как прие участието ви във формата?

- Тя е много щастлива от моето представяне, макар и доста изнервена след отстраняването ми заради тази летвичка. Скъсала е доста нерви, като ме е гледала как се мъча да наредя пъзела, без да си давам сметка, че липсва част от него. Не е изненадана обаче, защото познава моята разсеяност. „Това е класическата Божана, беше едно към едно себе си”, ми каза мама в първия ни разговор.

- Като печен риалити участник, да ви очакваме ли и във „Фермата”?
- Нямам много представа какви са изискванията, за да влезеш във „Фермата”. Знам обаче, че там има много изпити по история, затова май няма да се излагам повече. Но планирам, при това с най-голямо удоволствие, да ме виждате скоро по телевизията. Но като кулинар -това, в което съм най-веща и най-добра.