Автор
Ева Григорова

За разлика от Хари, Уилям ще има ключова роля в коронацията - ето каква!

Принц Уилям ще играе важна роля в коронацията на баща си крал Чарлз III, която ще се състои тази събота, 6 май.

По време на церемонията, която ще се проведе в Уестминстърското абатство, 40-годишният херцог на Кеймбридж ще връчи на монарха кралския епитрахил и кралската мантия, с които крал Чарлз ще бъде коронован. Това е записано в програмата за коронацията, публикувана на уебсайта на Църквата на Англия.



Както отбелязва уебсайтът на църквата, епитрахила и мантията “представляват това, което кралят, като суверен, е получил от Бог“. Точно както за кралица Елизабет II е бил изработен епитрахил за коронацията ѝ през 1953 г., така и крал Чарлз III е поръчал свой собствен за големия си ден. Според уебсайта той ще включва известна християнска иконография, както и палмови клонки.

Самата мантия също има впечатляваща история. Според Royal Collection Trust тя, е изработена от златен плат и включва шарки на листна, корони, цветни лилии и орли с цветни рози, бодили и трилистник“. Тя е изработена за първи път за коронацията на крал Джордж IV.



След като принц Уилям представи кралския епитрахил и кралската мантия, епископът на Дърам ще облече краля в епитрахила, а след това принц Уилям, баронеса Мерон и помощник-епископите ще го облекат в мантията.

И това няма да са единствените задачи на принц Уилям. След като кралят бъде коронясан, принцът на Уелс ще коленичи пред него и ще рецитира Почитта на кралската кръв (Homage of Royal Blood).

Но принц Уилям няма да бъде единственият в кралското семейство, който ще има роля по време на коронацията. Неговият 9-годишен син принц Джордж също ще участва. Той ще бъде един от осемте пажове на честта. Така Джордж ще стане част от процесията, която ще се отправи към Уестминстърското абатство и ще носи одеждите за коронацията на краля.



“Родителите му са много развълнувани и се радват, че той ще бъде паж“, каза говорител на принца и принцесата на Уелс пред сп. People. “Това е нещо, за което родителите му са мислили дълго и упорито и очакват с нетърпение… и съм сигурен, че Джордж."