Автор
Весела Георгиева

Не звучи никак добре: Ето каква ще бъде титлата на Камила, ако надживее Чарлз Трети

Камила стана кралица след възкачването на Чарлз Трети на трона, но ако надживее краля, тя ще получи друга титла. Когато Уилям един ден стане крал, неговата мащеха ще трябва да се примири с новата си титла.

Ролите и титлите на кралица-консорт Камила бяха обект на сериозни дебати, заради начина, по който тя стана част от кралското семейство. И все пак, въпреки несигурността, когато Чарлз беше коронован за крал в Уестминстърското абатство, Камила получи титлата кралица-консорт.

View post on Instagram
 

И тъй като тронът се предава по кръвна линия, след смъртта на Чарз Трети Камила няма да бъде кралица. Тя ще получи титлата кралица-вдовица, титла, използвана за първи път от кралица Аделаида през 1830 г.

През последните години последният пример, при който съпругът е надживял монарха, е покойната майка на кралица Елизабет, която е била омъжена за крал Джордж Vl и е известна като кралицата-майка.

Положението на Камила беше доста специално, заради факта, че бе любовница на Чарлз, а след смъртта на Даяна не успя да се "нарадва" на титлата "принцеса на Уелс", защото именно така бе известна любимката на народа - първата съпруга на Чарлз.

View post on Instagram
 

Затова мнозина смятаха, че Камила никога няма да бъде призната за кралица, но все пак Чарлз успя да се пребори за своята любима жена и покойната вече кралица Елизабет Втора прие това му желание.

По време на платинения юбилей на Елизабет, тя каза: „Моето искрено желание е, когато дойде времето, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава своята лоялна служба.“

Малко преди самата коронацията обаче стана ясно, че все пак е било решено Камила да бъде просто "кралица", защото "кралица-консорт" е твърде дълго и тромаво... И тя бе провъзгласена за кралица на 6 май 2023 г.