Автор
Woman.bg

Как да подберем правилната храна за здравето на детските зъби и какво да правим, ако имат кариес: Разкрива ни Д-р Анифе Сюлейманова

Детските зъби изискват специална грижа, за да бъдат здрави и силни. Изборът на правилната храна е от съществено значение за тяхното здраве.
Д-р Анифе Сюлейманова споделя своите ценни знания и опит в областта на детската дентална грижа и хранителни навици. Ще разберем от нея кои са най-честите проблеми, с които се сблъсква тя в грижата за детските зъби и кои са практичните съвети за тяхното предотвратяване и лечение.
Д-р Сюлейманова е лекар по дентална медицина със специализация и интереси в областта на детската дентална медицина и естетичните възстановявания.
Професионалните й умения включват и дигитален дизайн на усмивката (DSD), дигитално сканиране и дентална фотография. От ноември 2020 г. тя е част от екипа на дентална клиника Medical Dent.

Д-р Сюлейманова, какви са най-честите проблеми при детските зъби и как можем да ги предотвратим?
Най-честите проблеми при детските зъби са кариесите, възпалението на венците и травмите. При правилно провеждане на хигиенните навици, правилен хранителен режим и редовни контролни прегледи можем да предотвратим тези проблеми.
При травма незабавно се обадете на вашия стоматолог.

Кога трябва да започнем да посещаваме стоматолога с нашите деца и какво можем да очакваме от тези посещения?
Колкото по-рано детето посети зъболекар, толкова по-добре. Първият преглед трябва да се направи на една годинка или когато пробие първият зъб. По този начин имаме възможност да направим нужната профилактика, за да избегнем бъдещи усложнения. Първите посещения на детето в стоматологичния кабинет са с цел запознаване на детето с обстановката и възможност за консултиране на родителите за хигиената и храненето на децата, както и поведение при евентуална травма. Успешно проведената първа визита ще допринесе за живот без страх от редовни дентални прегледи.

Какви са най-добрите начини да подготвим децата си за посещение при стоматолога?
Родителите имат важна роля преди запознанството на детето с нас - зъболекарите. Част от препоръките ни към тях е да направят пътуването към кабинета интересно за детето, да вземат с тях любимата им играчка. Могат да има четат вкъщи книжки за зъбките и да гледат клипове с деца в денталния кабинет (позитивни). Хубаво е винаги да демонстрират позитивно отношение към зъболекарите и да не ги плашат с тях. Спазвайки тези препоръки и подготвяйки децата от самото начало, а именно от вкъщи - всичко се случва доста по-приятно и лесно за тях.

Как можем да помогнем на децата си да развият здравословни навици за грижа за своите зъби?
Най-добрият пример за детето е неговият родител. Трябва да се уверите, че винаги сте добър модел за подражание и следвате същите указания, които сте очертали на детето си - а именно, че си миете зъбите толкова често, колкото искате и детето да го прави.
Може да превърнете миенето на зъбите в игра. Ако имате две деца - направете състезание, ако не - вие се състезавайте с детето, кой най-дълго и старателно мие зъбите си. Оставете го да спечели. Похвалето го и ако е необходимо, посочете къде е пропуснало.

Каква е разликата между грижата за детските зъби и грижата за зъбите на възрастните?
Методите и навиците за орална хигиена са еднакви както за децата, така и за възрастните. Разликата е в средствата за орална хигиена. Необходимо е правилно да подберем четката и пастата за зъби, спрямо възрастта на детето.

Как да поддържаме здравето на зъбите на децата си, като им помагаме с хигиената на устната кухина?
Можете да помогнете в поддържането на здравето на зъбите им сменяйки четката за зъби на всеки 2-3 месеца. При по-продължителна употреба косъмчетата губят ефективността си, освен това четките събират микроби. Важно е децата да се мият с детски зъби за съответната възраст.
Редовно трябва да проверявате и контролирате ефективността на четкането на вашето дете. В аптеките може да намерите таблетки, които оцветяват измитите участъци от зъбите. След като е измило зъбите си, детето схруска една таблетка и изплаква с вода. Така и вие и детето може да видите къде зъбите не са измити добре. След това детето измива отново зъби, като всички оцветени зони трябва да бъдат бели.
Вземете пясъчен часовник, за да може детето ви да следи времето за измиване, което трябва да е 2-3 минути.
При деца до 6 годишна възраст родителите трябва да присъстват по време на цялата процедура на миене на зъбите.

Как да изберем правилната храна за здравето на детските зъби и какво да правим, ако имат кариес?
Хранителните навици на децата се определят от техните родители. Те трябва да бъдат пример за децата си и да им предлагат добре балансирана храна, за да предотвратят развитието на кариес в ранна детска възраст.
Един от факторите допринасящ за влошеното дентално здраве е повишената консумация на захар в различните и форми, което води до нарушена минерализация на твърдите тъкани в тялото.
Вторият фактор е липсата на минерали в храната. Имайте предвид, че за да бъдат оптимално полезни минералите за организма, те трябва да бъдат активирани. Това е възможно само при наличието на мастноразтворими витамини А, D и К. Такива витамини се съдържат най-вече в продукти от пасищни животни, дива риба и естествено ферментирали храни.
Избора за правилна храна се прави спрямо възрастовия период на детето:
0-2 години - майчина кърма, костни бульони, ферментирали млечни продукти и вит. Д
2-6 години - мляко и млечни продукти, зелени и зеленолистни зеленчуци, ядки и тахани, свежи плодове и зеленчуци, месо
6-18 години - плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, ядки и тахани, костни бульони, месо, мазни риби

Ограничавайте сладките, тестени и газирани напитки и мийте редовно зъбите на детето след тяхната консумация. Ако зъбче на вашето дете е с кариес, то незабавно трябва да бъде излекувано, защото кариесът е заразно заболяване и ако не бъде премахнат, ще зарази и останалите зъби.

За повече информация, посетете:
www.medicaldent.bg
www.dentalcare.bg

Запишете час за безплатна консултация от 15.06 до 30.06 тук или на телефон: +359 2 473 8792

(в материала има продуктово позициониране)