Автор
Woman.bg

Здравето на децата ни започва от устата им: съвети за родители

Здравето на децата е от решаващо значение за тяхното общо благополучие и успех в живота. Един от най-важните аспекти на тяхното здраве е устната хигиена и денталното здраве. Затова е важно родителите да имат подходящи практики и да предоставят на своите деца грижа и внимание. За полезни съвети към родителите се обърнахме към Д-р Бранимир Кирилов - стоматолог, специализирал в областта на имплантологията и оралната хирургия с впечатляващ професионален опит от над 25 години.
Д-р Кирилов има амбицията да прави своите пациенти щастливи, като им предоставя най-добрите решения в областта на денталното здраве, базирани на разбирането на биологичните процеси. Той е предан на своето призвание и се стреми да бъде промяната, която иска да види в света на стоматологията.

Д-р Кирилов, как да подготвим нашите деца за здрави зъбки, за да имат едно усмихнато детство?
Ключът към усмихнато детство на децата ни са ранните контролни дентални прегледи. Заведете детето си на зъболекар още на 3 години и създайте правилните навици за почистване на зъбите у него. Чрез ранна намеса на родителите и обучение от тяхна страна, в посока как правилно да мият децата зъбите си, те могат да им спестят много проблеми със зъбите в бъдеще.

Как да убедим децата, че посещението при стоматолога е забавно?
Не мисля, че трябва да убеждаваме децата си, че посещението при зъболекаря е забавно. По скоро е необходимо да научим децата си на здравна култура. Това означава, че преди самото посещение на зъболекаря, трябва да се погрижим правилно да подготвим детето за това, а атмосферата в кабинета да бъде предразполагаща за него.
В Medical Dent сме създали детско отделение, съобразено със всички изисквания за едно позитивно изживяване, каквото трябва да бъде профилактичния преглед на детето.
Предстоящата манипулация не трябва да бъде представяна като забавна, защото това може да доведе до грешни очаквания в детето. Разочарованието от своя страна ще изгради негативна нагласа в него. Така че, работете с детето в посока да обясните, че всеки има ангажимент да се грижи за здравето си и да ходи на профилактични прегледи. Обяснете на детето логиката на нещата - когато е здраво, то ще е в по-добра форма, ще се храни по-добре и ще се радва на игри и хубави емоции. Поставете денталната грижа в групата на ангажиментите, а не в групата на забавата.

Кажете ни няколко начина да направим посещението при детския зъболекар по-лесно за нашето дете?
Ключът е в личния пример и в правилната комуникация. Само така можем да изградим добри навици и да направим посещението в зъболекарския кабинет нещо рутинно, като това да поддържаме личната си хигиена.
Атмосферата в зъболекарския кабинет също е много важна, това децата да виждат усмихнати и приветливи дентални специалисти, които имат подход към тях, е решаващо за създаването на позитивна нагласа в тях.

Можем ли чрез забавни игри, които да играем с децата, да ги научим да се грижат за зъбите си и има ли такива, които доказано работят от Вашата практика?
На пазара вече има ултразвукови електрически четки за зъби, които показват колко време си мием зъбите. Останалото зависи изцяло от родителите и техните умения да направят забавно миенето на зъбите.

Защо децата обичат сладкото и какви алтернативи могат да им се предложат за по-здрави зъбки?
Темата за сладките храни е много дълга. Нуждата на организма от въглехидрати е спорна. С тях трябва да бъдем внимателни и особено, когато говорим за деца е важно да ги научим да се хранят правилно и да консумират много плодове и зеленчуци. Това, освен на общото им здраве,а ще се отрази пряко и на здравината на техните зъби.

Какво можем да направим, за да защитим зъбния емайл на децата?
Силантите са едно много добро и модерно решение за превенция на кариеса на дъвкателните зъби. Те могат да се поставят както на млечните, така и на постоянните зъби. Опитът ми сочи, че за да предпазим зъбите от разваляне на ранен етап, те могат да бъдат поставени още на 4 години. Това е преценка на лекуващия детски специалист и се определя от самата анатомия на зъбите на детето. Когато тя е по релефна и има наличие на повече вдлъбнатини, те се почистват по-трудно и там се задържа храна. Детето от своя страна все още не може да почиства достатъчно добре зъбите си и това се превръща в предпоставка за образуване на кариес. Чрез силантите запечатваме точно тези труднодостъпни участъци и по този начин предпазваме зъбите от образуването на кариес. Така че, за да намалите риска от кариес, водете детето си регулярно на контролни прегледи, където навреме може да бъде преценено необходимо ли е поставянето на силанти. Това би могло да бъде направено, както на всички зъби, така и само на някои от тях.

Разбира се, редовните профилактични прегледи на всеки 6 месеца и почистването на зъбите два пъти на ден са решаващи за зъбното здраве на всеки етап от развитието на детето.

Работете с детето от най-ранна детска възраст в посока това как то да се храни правилно, защото така превентирате развалянето на зъбите. Правилните навици се създават. За мен, коректният термин, когато говорим за деца, не е „да ги отглеждаме“, а „да ги възпитаваме и образоваме“! Здравната култура и културата на хранене се създават.

Усмихнатите деца са по-успешни - как усмивката и денталното здраве влияят на самочувствието и успеха на детето, според вас?
Усмихнатият човек се възприема по-лесно в обществото, по-добре приет е и неговата компания е по-търсена. За да се усмихва едно дете, зъбите му трябва да изглеждат добре. Така социализацията му ще бъде по-лесна. Усмивката е важна, за да отправяме положителни енергия в пространството, а каквато енергия изпратим, такава ще се върне към нас. Социалната адаптация също зависи от усмивката ни. Важно е да можем да приемем дори и трудностите с усмивка, защото те ни правят по-силни. Така че, моят съвет към родителите и техните деца е - да се усмихват по-често на света около тях, а за здравето и красотата на усмивката ще се погрижим ние!

Запишете час за безплатна консултация от 15.06 до 30.06 тук или на телефон: +359 2 473 8792

(в материала има продуктово позициониране)