Автор
Woman.bg

Усмихнатите деца са по-успешни - как усмивката и денталното здраве влияят на самочувствието и успеха на детето

Усмивката е универсален символ на радост и приветливост. Когато детето се усмихва, то е по-вероятно да бъде прието положително от другите хора. Това улеснява създаването на нови приятелства и социални взаимодействия. Усмихнатите деца имат по-голямо умение да се вписват в групата, да се адаптират към нови среди и да установяват позитивни отношения с връстниците си.

Като част от кампанията ни “Здрави зъбки - усмихнати деца”, днес ви срещаме с д-р Ваньо Спасов - специалист-ортодонт с богат професионален опит, посветен на предоставянето на най-добрите възможности за лечение на своите пациенти.
Той се стреми да предлага качествено ортодонтско лечение, сравнимо с най-развитите страни в света. Неговият професионален подход включва владеене на различни методи и техники в ортодонтската практика, за да осигури персонализирани планове за лечение и оптимални резултати. Д-р Спасов е част от екипа на дентална клиника Medical Dent, където се грижи за здравето и усмивката на своите малки пациенти.

Д-р Спасов, какво е ортодонтско лечение и как може да помогне за здравето на нашите зъби?

Ортодонтското лечение представлява не само подреждане на зъбите, но и постигане на по-добри контакти между горните и долните. Правилно подредените зъби са по-лесни за почистване и задържат по-малко плака и зъбен камък. Така се намалява риска от възникване на кариес и възпаление на венците. Контактувайки по-добре по време на дъвчене, зъбите, венците, костите, ставите и мускулите функционират по-добре и се износват по-бавно.

Какви са най-честите проблеми, които ортодонтското лечение може да реши?

Проблемите, свързани с неправилната позиция на зъбите, както и тези, свързани с неправилна позиция на челюстите една спрямо друга, са двете основни групи проблеми, които водят пациентите на консултация при мен.

Как можем да изберем най-подходящият вид ортодонтско лечение за нашите нужди?

След консултация и ортодонтски анализ при специалист-ортодонт се преценява кой е най-подходящият метод на лечение в зависимост от конкретната ситуация.

Какви са най-честите митове и заблуди относно ортодонтското лечение и какво е вярното им обяснение?

Една от най-честите заблуди е, че е „твърде рано“ за едно ортодонтско лечение и трябва да се изчака „всички постоянни зъби да пробият“. Има редица челюстни деформации, чието коригиране може да започне и завърши преди смяната на всички млечни зъби с постоянни. Друга заблуда е, че е „твърде късно“ за едно ортодонтско лечение и „няма смисъл да се прави“. Съществуват редица ситуации, в които подреждането на зъбите води освен до по-добър естетичен резултат и до по-дълготраен живот на тези зъби. Във всички случаи консултацията със специалист-ортодонт е от неимоверна полза за разсейване на всякакви митове и заблуди.

Как да се грижим за зъбите си след завършване на ортодонтското лечение?

Редовното носене на ретайнерите подпомага зъбите да се стабилизират на новото положение, достигнато по време на лечението. Лекуващият ортодонт преценява как трябва да се носят ретайнерите в зависимост от вида лечение и типа деформация. Контролните прегледи при стоматолог и професионалните почиствания също са неизменна част от правилната грижа за зъбите.

Какви са основните причини за кривите зъби и как можем да ги предотвратим?

Съществуват много причини, които водят до криви зъби. На някои от тях не можем да повлияем (например гените), но на други можем. Такива са, например, прекомерно дългата употреба на биберон, други вредни навици като смукането на пръсти (палец), играчки, одеялца и т.н. Правилната информираност и профилактика в ранна детска възраст може да предотврати много от тях. Консултация със специалист-ортодонт в тази възраст може да бъде от голяма полза за родителите.

Колко време може да отнеме лечението с ортодонтски апарат и какво е необходимо да правим по време на него?

Времето на лечение с ортодонтски апарат варира в големи граници – от няколко месеца, до няколко години. То се определя в зависимост от тежестта на деформацията, конкретната апаратура, поставените цели, съдействието и мотивацията на пациента, както и от много други фактори, които се изясняват по време на консултацията със специалист-ортодонт и ортодонтския анализ, правещ се преди началото на всяко ортодонтско лечение. В зависимост от тази информация се дават и наставления на пациента какво да прави и какво не с апарата и като цяло, по време на лечението.

Запишете час за безплатна консултация от 15.06 до 30.06 тук или на телефон: +359 2 473 8792

(в материала има продуктово позициониране)