Автор
Woman.bg

Д- р Бранимир Кирилов: Хигиената е важна част от профилактиката на страха!

Обръщаме се за съвет към д-р Бранимир Кирилов и искаме да знаем как да се справим със страха на детето от зъболекарския кабинет. Като основател и главен специалист в дентална клиника Medical Dent и човек с повече от 25 годишен опит, той ни разкрива, че ключът е в правилната комуникация с детето и редовната хигиена. Неслучайно, за повече от 18 години, клиниката въвела за първи път в България лечението на деца под медицински сън, се е утвърдила като водещ фактор в детската стоматология, а екипът й от специалисти е доказал, че може да се справи и с най-сложния казус и да върне усмивката на всяко дете.

Д-р Кирилов, какво съветвате родителите, ако тяхното дете има страх от зъболекаря? Какво е важно да знаят те, за да превентират появата на страх в детето от посещението при зъболекар?
Основното и най-важно е детето навременно да бъде заведено на зъболекар и да бъде научено да се грижи за зъбите си правилно. В началото родителите могат да му покажат как да го прави под формата на игра, а след това да го оставят само да упражнява и прилага показаната техника. Хигиената е важна част от профилактиката на страха! Това намалява рискът от поява на кариес и така детето дълго време няма да се нуждае от лечение на зъбите.
Ако все пак се стигне до такова, родителите играят важна роля, защото трябва правилно да комуникират предстоящото лечение. Думи като – „няма страшно“, „не се притеснявай“ и „няма да боли“, не трябва да се използват, защото детето всъщност чува точно обратното – „може и да боли“, „значи е страшно“ и т.н. Така самите родители могат да създадат предпоставка детето да дойде подготвено за нещо страшно. От там, то ще възприема и анализира всичко предстоящо около лечението му напълно погрешно.
Когато аз лично комуникирам с нашите малки пациенти, винаги провеждам разговора като представям отговорностите и на двете страни. Това означава, че поемам ангажимента пред детето, че няма да позволя да изпита болка по време на прегледа и лечението. Давам обещание, но искам и съдействие, подавайки ангажимент и към него – да ми сътрудничи. Нямам случай в подобен разговор, комуникацията да е била неуспешна.
Бих обобщил по следния начин – мийте зъбите на детето редовно и комуникирайте правилно с него на тема дентална профилактика и лечение, само така ще превентирате страха от зъболекаря.

Д-р Кирилов, можете ли да ни кажете - има ли начин страхът от зъболекаря да бъде преодолян при децата, ако той вече се е появил?
Ако страхът вече се е появил и е толкова голям, че лечението би било силно затруднено, то решението е медицинският сън. По този начин имаме възможност да излекуваме пациента и той да възстанови здравето си. Опитът ми показва, че след няколко случая на медицински сън, пациентите преодоляват страха си и след това можем да продължим да работим с тях само с местна упойка.

При какви други случаи, освен при силен страх от дентални манипулации, се прилага медицинският сън?
Когато тежестта на манипулацията го изисква, прилагаме медицински сън. При необходимост от по-големи намеси и работа по 4 до 6 часа, бих препоръчал лечение под медицински сън, за да не остават манипулациите травматичен спомен в детето. Същото важи и за по-възрастните пациенти.

Безопасно ли е лечението под медицински сън и колко често може да бъде прилагано то при деца?
Лечението под медицински сън е напълно безопасно и може да бъде прилагано ежедневно. Медикаментът, използван за целта, се разгражда от организма и не оставя никакви трайни вреди.

Какви проблеми могат да се лекуват под медицински сън и колко време може да бъде детето под такава седация?
Под медицински сън може да се прави всичко – лечение на кариес, подготовка за фасети или корони, имплантологично лечение. Всяка една манипулация може да бъде извършена напълно безболезнено и без неприятен спомен за нея чрез този метод. Нямаме ограничение за вида на процедурата. Продължителността на работа под медицински сън стандартно е около 4-5 часа.

Какви са предимствата на медицински сън и защо да изберем този метод на лечение за детето си?
Комфортът е най-голямото предимство на лечението под медицински сън. Така премахваме страха и даваме възможност на лекаря да си свърши качествено работата си и да доведе пациента до добро дентално здраве. С редовна контролни прегледи след това, детето може да се радва на здрави и бели зъби. За целта сме създали, отделно от Medical Dent, специализиран център за профилактика и професионално почистване – Dental Care Center, в който нашите обучени специалисти могат да помогнат и в избора на подходяща четка за зъби и да покажат правилната техника за миене на зъбите.

За повече информация, посетете:
www.medicaldent.bg
www.dentalcare.bg

Запишете час за безплатна консултация от 15.06 до 30.06 тук или на телефон: +359 2 473 8792

(в материала има продуктово позициониране)