Автор
Весела Георгиева

Слоуджамастан: Държавата с 500 граждани, в която кроксовете са забранени

Имало един човек, който обичал да пътува. И след като обиколил доста страни по света, решил да основе своя... Това е държавата Слоуджамастан, в която кроксовете са забранени.

"Султанът на Слоуджамастан" е музикант.

Пред Си Ен Ен той казва преди време: "Изчерпаха се държавите, затова създадох своя собствена".

През нощта султанът е радиоводещ. Основава държавата си върху 11,07 акра пуст безводен парцел в калифорнийската пустиня. Кръстена е на неговото радиопредаване.

Официално обяви независимост от Съединените американски щати в 12:26 ч. на 1 декември 2021 г. Събитието бе предавано на живо от Дубландия, столицата на Република Слоуджамастан, пише Вести.бг.

Две години по-късно републиката има всички атрибути на млада национална държава. Тя издава собствени паспорти, издига собствено знаме, печата собствена валута ("дубъл") и има национален химн, който се изпълнява по държавни поводи.

View post on Instagram
 

Дори претендира за над 500 регистрирани граждани. За още 4500 пък се твърди, че са получили условно одобрение или чакат на опашка за гражданство. Сега султанът кани туристите да посетят Република Слоуджамастан.

"Когато не съм по радиото, вероятно пътувам до страна, за която повечето не са чували", казва Уилямс пред Си Ен Ен малко преди да стегне куфарите за Туркменистан - последната страна в списъка му от 193 държави, признати от ООН.

Уилямс се вдъхновява да създаде собствена държава, след като посещава различни "микронации" - самопровъзгласени територии, често управлявани от ексцентрични лидери.

Той обича да позира за снимки и да прави публични обръщения, облечен в яркозелената си султанска униформа с фалшиви военни награди, златни пагони и тонирани слънчеви очила. Дори наема "граничари" и се обгражда с "охрана", когато организира събития в Република Слоуджамастан и налага списък със забрани, които всички граждани и посетители трябва да спазват, за да избегнат "изгнание". В момента там са забранени неща като "крокодилски обувки", "мърморещ рап" и "хора, които поставят краката си на таблото в колата".

Границата на малката му държава е отворена за туристи. Сред най-популярните дейности са правенето на селфита пред знака на Слоуджамастан, посещението на площад "Независимост" и търсенето на неуловимия слоуджамастански енот - националното животно.

Има и планове - да построи "мързелива река, ферма за броненосци, заведение за монголско барбекю и, разбира се, гигантска статуя/паметник на Великия водач (мен)".

Уилямс казва, че работи за установяване на дипломатически връзки с други държави, а при последните си пътувания е подпечатал паспорта на Слоуджамастан в 16 различни държави, включително Южна Африка, Нова Зеландия, Вануату и Съединените щати.

Следващият етап е султанът да получи признание за отделянето на неговата микронация от Съединените щати.

"Малко съм разочарован да призная, че въпреки имейлите ми до президента Байдън във Facebook, Twitter, Instagram и MySpace, всичките ни съобщения останаха непрочетени", обяснява Уилямс. "Може би са заседнали в папката му за спам. Предполагаме, че е така.", казва Уилямс.