Автор
Весела Георгиева

Ако ходите до Гърция: Оставете джапанките в багажника или ще съжалявате

100 евро глоба ви грози, ако шофирате по джапанки в южната ни съседка. А причината е, че този тип обувки ви пречат да реагирате адекватно в критичен момент.

В параграф 2 на член 13 на гръцкия Правилник за движение по пътищата се посочва, че "водачът на всяко превозно средство е длъжен да има пълна свобода на движение, за да извършва свободно необходимите маневри".



Друга глоба, която ще ви изненада, се отнася до навика на много шофьори да слизат от автомобила си без да проверят дали отзад ги следва друг автомобил, или мотоциклет. Неприятни пътни инциденти могат да възникнат и ако вратите са оставени отворени за дълго време, тъй като те може да не бъдат забелязани навреме от водачите на преминаващите превозни средства, пише "Труд".

В чл.30 (Отваряне на вратите на превозното средство) от Кодекса за движение по пътищата, се посочва, че „се забранява на всеки да отваря или оставя вратите на превозното средство отворени, или да влизат/излизат от нея, освен ако преди това не се уверят, че действията им не създават опасност за участниците в движението“.



Глобата за тези нарушения е 40 евро.

Друга глоба от 200 евро ви дебне, ако се опитате да преминете през пунктовете за пътни такси без да платите и ги заобиколите. Констатирането на нарушението се извършва от полицейски органи, съгласно разпоредбите на чл. 104, ал. 4.

Накратко - за да се радвате на щастлива почивка, спазвайте правилата. Иначе съществува реален шанс да "изгорите" с една солена сума.