Автор
Веселина Петрова

Хотелиери, внимавайте: Ето кои са най-крадливите туристи

Да, не сме ние, българите. Може да слагаме по някое шампоанче или бутилка от минибара в куфара, чехли от спа центъра или гъбичка за обувки, но се оказва, че има далеч по-добри от нас в това. Ето кои са те.

Проучване от октомври миналата година, проведено сред граждани на Швеция, Дания, Норвегия и Финландия на възраст 18-66 години, показва, че те се възползват максимално от почивките си и престоя в скъпите хотели.

Според статистиката, предоставена от международната агенция за социални проучвания ОnePoll по поръчка на туристическата компания Appolo, 4 процента от датските туристи са крали дори кухненски робот от хотела.

Шведите обичат халати за баня

Трябва да признаем, че те крадат най-малко в сравнение с другите северноевропейски нации. Ограничават се в рамките на приемливото, тоест прибират в куфарите си шампоани, балсами, чехли и хавлиени кърпи. По отношение обаче на халатите за баня, в световната класация на Momondo на крадливите нации ги бият само американците. 11% от шведите не могат да устоят на клечките за уши. 9% крадат кафе капсули, 6 % - сребърни прибори за хранене от ресторанта. Може да ви звучи невероятно, но 3% от тях посягат на Библията, батериите в дистанционното или декоративни предмети - вази, пластмасови фигурки, реплики на картини.



Датчаните

Според въпросното проучване на Appolo, всеки десети датчанин на възраст между 18 и 25 години си е тръгвал от хотела със спалното бельо. По-младите датчани прибавят към вече закупените сувенири и някои "сувенири" като килими, огледала, завеси и дори нощни масички. Много е интересно как подобни предмети могат да бъдат изнесени от хотелите... И всичко това - без чувство за вина. Само 19% от крадците изпитват такова.

Норвежците обичат килими

Те обичат да почиват в Испания, Гърция, Тайланд... И ако на отиване куфарите им са пълни с бански, джапанки, презервативи и желание за тотален релакс, на връщане съдържат доста интересни вещи. Като кърпи за ръце, чехли, халати... По-интересното е, че 6% от норвежките туристи се прибират у дома с телевизор, а 4% - с килим.



Финландците не пропускат минибара

От управата на един хотел в Германия се оплакали, че финландските им гости са задигнали... пейките от сауната. От друг пък, само че в Италия, финландски туристи успели да изнесат цял един роял. Крадат още месинговите табелки с номерата на стаите, възглавници, одеяла, сешоари и дори оборудване за баня.

Летният сезон вече започна. Скъпи хотелиери, внимавайте. И се запасете с търпение.