Автор
Весела Георгиева

Кралица Камила наруши етикета и притесни всички

Кралица Камила накара гостите на официално събитие да се почувстват доста "неловко". И всичко това заради нарушаване на кралския протокол, заяви експерт.

Камила и крал Чарлз се срещнаха с автори, актьори и любители на литературата на частен прием, а повод за него бе литературният фестивал Reading Room.

View post on Instagram
 

На събитието, състояло се в двореца "Хемптън Корт", присъстваха звезди като Джуди Денч, Дерек Джакоби, Ричард Е. Грант и Джоана Лъмли.

Камила, която закъсня заради лошото време, е била забелязана да поздравява трима свои приятели, които са се поклонили и са направили реверанс. Както изисква протоколът. Тя обаче спряла тези официалности и ги целунала бързо по бузата.

Според Джуди Джеймс, специалист по езика на тялото, тези действия на кралицата са предизвикали лека "неловкост".

Джеймс коментира пред Express.co.uk: "Ритуалите по посрещане, особено кралските, трябва да следват етикета, за да се избегне подобна неловкост. Вероятно тя иска да запази отношенията си с тези хора на нивото отпреди да стане кралица, но сега е различно. Може би се изисква решение за това дали ритуалите трябва да се променят, или не".

"Камила, като кралица, би трябвало да използва жестове за обявяване, за да покаже ясно какво е предпочитаното от нея намерение, плюс някои предварителни бележки към всеки, с когото сега планира да се срещне, за да може той да е готов да отвърне. Първият поздрав тук е плавен, тъй като домакинът поклаща глава, щом я вижда, и Камила предлага ръката си за ръкостискане. След това обаче всичко е хаотично".

View post on Instagram
 

"Когато се приближава до Джуди Денч, тази смесица от желания да бъде едновременно кралица, но и приятелка, предизвиква още по-голямо объркване, тъй като ръката ѝ е вдигната за целувка по бузата, а тя вече говори на Джуди, която след това трябва да направи реверанс, преди да вдигне и двете си ръце за целувка по бузата.“

Фестивалът е съвместно събитие на The Queen's Reading Room и Historic Royal Palaces, независимата благотворителна организация, която се грижи за двореца Хамптън Корт.

Събраните средства отиват за работата на двете благотворителни организации.