Автор
Весела Георгиева

Трагедия: Да дадеш четвърт милион долара, за да видиш "Титаник" и да изчезнеш под водата

Светът бе разтърсен от една интересна новина. В Северния Атлантически океан се провежда мащабна спасителна операция. Военни и брегова охрана издирват по море и от въздуха изчезналата подводница, отправила се в дълбините на океана - хората в нея са платили солидна сума, за да видят останките на "Титаник".

Mоже да ви звучи странно, но подводницата се нарича "Титан". И се смята за изчезнала в неделя, а на борда ѝ има 5 души.

Засега напълно потвърдено е, че на борда се намира британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, а за останалите се предполага, че са изпълнителният директор на компанията, която осъществява плаването - OceanGate Expeditions - Стоктън Ръш, 73 годишният французин Пол-Анри Нарголе - известен изследовател на "Титаник", както и двама пакистанци - Шазда Давуд и синът му Сюлеман. Давуд е част от неправителствена организация в Калифорния и е от едно от най-богатите семейства в Пакистан.

Никой не знае към момента каква е съдбата на 5-мата пътници.

"Проучваме и мобилизираме всички възможности, за да върнем екипажа безопасно. Целият ни фокус е върху членовете на екипажа на подводницата и техните семейства. Ние сме дълбоко благодарни за обширната помощ, която получихме от няколко правителствени агенции и дълбоководни компании в усилията ни да възстановим контакта с подводницата. Работим за безопасното връщане на членовете на екипажа.", заявиха от фирмата за подводни спускания OceanGate Expeditions.

Приятелка на британския милиардер Хамиш Хардин, който е на борда, каза, че се опасява, че плавателният съд е хванат в капан на морското дъно.

Подводницата започна спускането си в 4 сутринта в неделя към мястото, където са останките на Титаник, близо 13 000 фута под повърхността.

Обиколката - за която участниците плащат 250 000 долара - обикновено отнема осем часа. Но контактът с кораба прекъсва един час и 45 минути след тръгването...

Все още има надежда, че хората са живи.

„Най-големият ми страх е да знам, че са в капан, без да мога да получат помощ“, казва Микелсен.

"Няма кой да ги достигне на дъното."

В понеделник следобед контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугер каза, че подводницата има 96 часа авариен кислород на борда въз основа на информация, получена от оператора на кораба.