Автор
Весела Георгиева

Здравей, Наталия: Чатботът, който предизвика шум в социалните мрежи, не бил опасен

През последните няколко дни стотици хора споделиха в социалните мрежи, че им е звъняла... Наталия. Спокойно, това не е новата любовница на мъжа ви. А просто бот, който се опитва да събере малко лични данни. Каква е идеята и за какво ще ги използва, засега не е ясно.

Според бившия началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП - Явор Колев, това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от София с маркетингова цел.



Според Колев, подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции.

Експертът по киберсигурност обаче препоръча в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания.

„С навлизането на изкуствения интелект ще има повече такива атаки. За това предупреждава Европол. Ще бъдат усложнени кибератаките”, подчерта Явор Колев.

Всъщност още в началото на разговора става ясно, че от другата страна на телефона не стои човек. Защото при всеки опит от наша страна да поведем разговор, линията прекъсва. Явно Наталия не е чак толкова добра във воденето на смислени разговори... И ако още в началото я изненадате с контравъпрос, тя ще "напусне".

Нямаме идея дали Наталия е блондинка, или брюнетка, но съдейки по възможностите ѝ, май не е от най-умните. Възможно е да стане по-добра с времето, но засега лесно можете да ѝ отрежете квитанциите. Или да се позабавлявате, докато не ви затвори.

Да, вероятно не е противозаконно, но е твърде досадно. Първо, защото е малко стряскащо, предвид факта, че Наталия прикрива своите истински намерения зад идеята, че имаме пратка... След това тя деликатно ни пита откъде сме. Повечето хора рязко я пращат някъде далеч, географски погледнато, но има и такива, които тестват възможностите ѝ, задавайки въпроси.

Скъпа Наталия, моля те да ми спестиш лекото неразположение, което настъпва, когато чуя твоя изкуствен глас. Нямам време, нито желание да си говорим. Намери си приятелка - бот, ботка, ботче... Спри да досаждаш, че и без това стресът ни е в повече. Законното ни досадно притеснително поведение ми причинява мисловна повреда. И не, не мога да правя така. Не мога да бъда груба, а ти ме предизвикваш. Сподели с онзи, който ти е дал работата, че не е ок да притесняваш хората с лъжливи съобщения за пратки, особено, когато те са възрастни и приемат всичко за чиста монета. Нали?

Предполагам доста хора се ядосват и на теб, и на майка ти. Ще става и по-лошо. Може и да не си опасна, Натали, но си много досадна. Много.