Автор
Весела Георгиева

Хиляди корейци се събудиха с няколко години по-млади днес

Повече от 51 млн. души в Южна Корея се събудиха по-млади, отколкото са по документи.

Съгласно законодателството, влязло в сила в сряда, "всички съдебни и административни области" в източноазиатската страна ще приемат системата за "международна възраст". Така се слага край на проблемите, причинени от често използваните доскоро "корейска възраст" и "календарна възраст".

Законът, приет от южнокорейския парламент през декември миналата година, се очаква също така да "намали значително социалните разходи".

В Южна Корея "международната възраст" се отнася до броя на годините, изминали от раждането на дадено лице и започва от нула - същата система, която се използва в повечето други държави.

Повечето южнокорейци обаче на казват "корейската си възраст", когато ги попитат на колко години са. А тя може да е с една или дори две години по-голяма от международната им възраст.

Корените на "проблема" идват от Китай, където бебетата се смятат за навършили една година в деня на раждането си, като на всеки 1 януари се добавя по една година.

Понякога южнокорейците използват и своята "календарна възраст" - съчетание от международна възраст и корейска възраст. При нея бебето е на 0 години в деня на раждането си, а на всеки 1 януари се добавя по 1 година към възрастта му.



Например, певецът на Gangnam Style - Psy, роден на 31 декември 1977 г., е на 45 години, според "международната възраст"; 46-годишен, според "календарната година", и 47-годишен според "корейската възраст."

Всичко това създава доста объркване и проблеми.

View post on Instagram
 

Много жители вероятно ще продължат да използват традиционната корейска възрастова система в ежедневието и социалните си мрежи, казват запознати.

В анкета на Министерството на правителственото законодателство 86,2% от анкетираните са заявили, че ще използват международната възрастова система. Това е и победа за законодателите, които от години водят кампании за стандартизиране на международната възрастова система, тъй като им е писнало от многобройните системи.