Автор
Антония Дамянова

Илон Мъск на 52: Любопитни факти за човека, който гледа от бъдещето

На 28 юни известният изобретател и милиардер Илон Мъск навършва 52 години. Цял свят следи кариерното развитие и проекти на един от най-иновативните предприемачи и визионери на нашето време. Неговите планове и постижения са сред най-обсъжданите теми на съвремието. Илон е известен не само с прогресивните си въведения в науката, но и с богатия си личен живот.

Илон Мъск в момента има седем деца, едно от които е трансджендър. Баща е на осем, но едно от тях умира малко след раждането му. Въпросният/та Ксавиер/Вивиан е дете от брака на Мъск с канадската писателка Джъстин Уилсън. Двамата се женят през 2000 г. и се развеждат 8 години по-късно, като за това време им се раждат 6 деца. Първото се ражда през 2002 г., но умира десет месеца след появата му на бял свят. След това Джъстин ражда близнаците Ксавиер и Грифин, а после и тризнаци, които са пак момчета.



През 2018 г. Илон Мъск започва да излиза с ексцентричната певица Граймс. От нея има две деца, макар двамата да не са вече заедно. Те са момче и момиче със странни имена, които накратко наричат „Х“ и „Y“.

В чест на създателя на SpaceX, си припомняме най-интересните факти от живота му.

Детство и образование: Илон Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Южна Африка. От малък демонстрира изключително високо ниво на интелект и любознателност. Учи в Претория в средно училище Waterkloof House Prep, след което продължава образованието си в Канада, където завършва гимназия и университет.



PayPal и първият финансов успех: Мъск е един от съоснователите на PayPal - електронна платформа за плащания, която днес е една от най-известните и успешни в света. През 2002 г. компанията е продадена на eBay за 1,5 милиарда долара.

SpaceX: През 2002 г. Илон Мъск създава космическата компания SpaceX с цел да революционизира космическите пътувания. SpaceX е първата частна компания, която успешно извършва доставка на товар до Международната космическа станция (МКС).



Hyperloop: Мъск е идеолог и инвеститор на концепцията за "хиперлуп" - високоскоростна транспортна система, която използва магнитни сили и вакуум, за да позволи бързи пътувания на дълги разстояния. Идеята за "хиперлуп" бе представена в медийното пространство през 2013 г. от Илон Мъск и дори основа за тази цел компанията Boring Company. По-късно бяха основани и други подобни компании, включително Hyperloop One на Ричард Брансън. Днес всички те са затихнали и са в неизвестност. Китайските инженери обаче приеха сериозно идеята за транспорт във "вакуумна" тръба и, както виждате, продължават да се движат към целта. Очаква се линията Hyperloop между Шанхай и Ханджоу да бъде пусната в експлоатация до 2035 г. Това ще бъде 150-километров тунел в тръба под ниско налягане. Влакът в него ще се движи със скорост до 1000 км/ч. Пътуването между станциите ще отнема 15 минути, докато сега високоскоростният влак изминава това разстояние за един час.

Tesla и електромобилите: Илон Мъск е съосновател и изпълнителен директор на Tesla Motors - водещ производител на електромобили. Tesla има голям принос за развитието на електромобилите и ускорява прехода към устойчиви енергийни източници.

SolarCity: През 2006 г. Мъск стои зад основаването на SolarCity, компания, специализираща във внедряването на соларни енергийни системи. Тя играе важна роля във внедряването на възобновяема енергия и намаляването на емисиите на парникови газове.

Hyperloop Pod Competition: През 2015 г. Мъск организира първото издание на състезанието Hyperloop Pod Competition. Това състезание предизвиква студенти и инженери от цял свят да създадат прототипи на транспортни капсули за "хиперлуп" системата.

Neuralink: Илон Мъск основава Neuralink през 2016 г. Тази компания има за цел да разработи технология за пряко взаимодействие между мозъка и компютъра, което би могло да помогне за лечение на неврологични заболявания и подобряване на човешките способности.

OpenAI: Мъск е един от главните финансови поддръжници на OpenAI - проект за изкуствен интелект, който има за цел да бъде в помощ на човека.

Twitter: На 4 април 2022 г. е оповестено закупуването от страна на Мъск на 9,2% от акциите на Twitter за сумата от 2,89 милиарда долара. В отговор на продажбата цената на акциите на компанията се вдига с 27%, претърпявайки най-големия скок в рамките на ден след първичното им публично предлагане през 2013 г. Мъск е активен потребител на Twitter и има над 80 млн. последователи, което го нарежда сред личностите с най-много последователи в тази платформа. Двадесет дни по-късно Мъск довежда до успешна развръзка преговорите за закупуването на Twitter с намерението да превърне компания в частна, плащайки 44 млрд. щатски долара, или $54,20 за акция

Виждане за бъдещето: Илон Мъск има амбициозни виждания за бъдещето на човечеството. Той активно работи по развитието на електромобили, соларни енергийни системи, космически полети и технологии за взаимодействие между мозъка и компютъра с надеждата да промени света към по-добро. Сред големите му амбиции за бъдещето е и стремежът към колонизацията на Марс и създаването на човешка населена база на Червената планета. Това е важна част от неговата мисия да осигури продължителност на човешката раса.



Четете още: Илон Мъск си създаде жена робот: Сбогом, нещастна любов, здравей секси изкуствен интелект