Автор
Ева Григорова

Направи това лято незабравимо: 10 цели за личностно развитие, които да осъществиш още сега

Лятото отлита като миг, затова решихме да подготвим серия от материали, в които да ви споделим начини, по които да вземете максимума от летните дни. Поставяме акцента върху формулирането на цели, които са важни за вас и ще ви накарат да почувствате удовлетворение, когато погледнете назад.

Вашият списък може да включва краткосрочни цели и цели, върху които можете да се съсредоточите в дългосрочен план. Резултатът ще бъде създаване на положителна промяна, така че да можете да допълните лятната си ваканция със забавни планове.



Как да си поставим летни цели

Преди да преминем към нашия списък с летни цели за личностно развитие, нека набързо да поговорим за най-добрия начин за поставянето им.

Ключът към поставянето на цели е да се уверите, че не само сте формулирали правилните цели за вас в този конкретен момент, но също така е важно да знаете кога сте постигнали дадената цел, за да можете да се потупате след това по рамото.

За постигането на всичко това, е препоръчително да използвате метода SMART goals:

SMART означава:

S: (Specific) Конкретни– Бъдете възможно най-конкретни по отношение на целта си. Какви действия ще предприемете, за да я постигнете?
M: (Measurable) Измерими - Как ще разберете, че сте успели?
A: (Achievable) Постижими - Помислете искрено дали в момента имате времето и ресурсите, за да постигнете дадената цел.
R: (Relevant) Уместни - Задайте си въпроса дали тази цел съвпада с общите ви цели и ценности?
T: (Time-bound) Обвързани с времето – Колко време ще ви отнеме да постигнете тази цел? Определете си период от врезе, за който трябва да я постигнете.

Можете да използвате метода SMART goals както за за краткосрочни, така и за дългосрочни цели.



Ето и няколко цели, свързани с личностното развитие, които бихте могли да си поставите това лято:

Направете си летен бъкет лист: Лятото е за забавление и създаване на спомени и чудесен начин да направите именно това е да си направите бъкет лист.
Прочетете отново любимата си книга: Има нещо, много мило в това да препрочетете своя любима книга, а най-хубавото е, че ще откривате нещо ново всеки път, когато я четете.

1. Променете ежедневната си рутина: Събудете се по-рано, разходете се в парка, отидете пеша на работа или пък опитайте нов маршрут.

2. Научете ново умение: фотография, градинарство, падълборд – може да бъде каквото си пожелаете.

3. Отидете на концерт на открито.

4. Поставете си професионални цели, за да подобрите кариерата си.

5. Направете си дигитален детокс от социалните медии, който ще ви осигури повече време, за да оцените летния сезон и да се забавлявате.

6. Създайте свой бъкет лист за двойка за лятото.

7. Купете си ново цвете, което да краси дома ви и пресадете растенията, които имат нужда от това.

8. Разчистете гардероба си, за да можете да създадете място за летни дрехи, които ви карат да се чувствате страхотно.

9. Изследвайте нова част от вашия град/област всяка седмица: Лятото е свързано с приключения и изследването е огромна част от това!

10. Виждайте се по-често с приятелите си.

11. Практикувайте осъзнатост: Има толкова много прости удоволствия през лятото, така че открийте как да им се насладите напълно.

12. Започнете странична работа, като например създаване на блог или Инстаграм профил.

13. Направете план за ежедневна грижа за себе си: пийте повече вода, скачайте на въже в парка, гледайте залеза или изгрева, отидете на пикник, хапвайте свежи сезонни храни.

14. Пишете всеки ден. Можете да си водите дневник, да напишете книга или пък да пишете поезия.

15. Прочетете 5 различни жанра книги: например романтика, фентъзи, историческа фантастика, автобиографична, мистерия, трилър и т.н.

Осмелете се да си подарите едно наистина незабравимо лято!