Автор
Весела Георгиева

В Индия жените все още плащат, за да се омъжат

Искането и даването на зестра са обявени за незаконни в Индия още през 1961 г. Но... Традициите си остават традиции. И все още се спазват.

Макар и забранено, договарянето и плащането на зестри почти не е спирало. При около 90 на сто от браковете в Индия все още родителите на булката дават пари, дрехи и скъпоценности на семейството на младоженеца.

Млада учителка, която не е успяла да се задоми, защото е била отхвърляна няколко пъти от потенциални женихи, е създала петиция, в която настоява полицията да праща свои служители на сватбите, за да проверява дали наистина законът се спазва.

Жената разказва пред Би Би Си своята съдба и трудностите при сватосването.

Баща ѝ поканил млад мъж и семейството му у дома, за да договорят евентуален брак. Преди това тя и майка й обмислят какво да облече, как да се държи, какво да прави. Съветват я да не се смее, защото зъбите ѝ са криви.



Тя сервира чай и закуски на гостите. Това е първият път, когато потенциалният младоженец и родителите му я виждат. Искат между 5 до 6 млн. рупии (61-73 000 долара). Роднините на кандидат-жениха се пошегували, че ако булката е хубава, ще направят отстъпка.

"Изнервящо е. Всички те зяпат и измерват от глава до пети", описва тя срещата. Следват въпроси за образованието ѝ, какво работи и може ли да готви.

И накрая става ясно, че отстъпка няма да има - гостите забелязват кривите ѝ зъби и бенката, която има на челото.

След това на младите се дава възможност да останат насаме за няколко минути. И въпреки че младежът се съгласява с момичето, че искането на пари от булката е "социално зло", малко след срещата Гунян е отхвърлена от семейството му и бракът отпада.

"Мъките" на Гунян продължават от 6 години. Срещнала се е със 6 жениха и семействата им, но баща ѝ се е видял с 4 пъти повече. Според нея, повечето срещи са били неуспешни, заради отказа ѝ да плаща зестра.

"Загубих увереността си, заради толкова отхвърляния. Знам, че не на мен ми липсва нещо, проблемът е с хората, които искат зестра. Но усещам, че започвам да тежа на родителите си", казва учителката по математика.



За съжаление нещата никак не изглеждат розови. Проучване на двама учени от университетите в Южна Калифорния и Вирджиния дори сочи, че до 1999 г. зестра е платена в 90% от браковете. А цената непрекъснато расте.

Стига се дори до вземане на заеми и продажба на собственост и земя, за да се осигури добрата зестра. Но по-лошото е, че подобни традиции обричат жените на домашно насилие. През последните 5 години близо 36 000 жени са били убити, заради това, че не са донесли достатъчно добра зестра. Съпругът и семейството му упражняват тормоз над съпругата и семейството ѝ след като бракът вече е сключен. Настояват за още пари или имущество и ако родителите на жената откажат или не могат да ги осигурят, следват всякакви форми на тормоз. И тъй като разводът в Индия е табу, съпругът може да убие или да доведе до самоубийство съпругата си, за да може да си вземе нова жена с по-голяма жертва.

Според ООН, годишно в страната се правят около 400 000 аборта, след като се окаже, че чаканото дете ще е момиче, за което трябва да се плаща зестра.

Самата Гинян е категорична, че не би платила зестра, но би искала да се омъжи. Напрежението в семейството ѝ обаче расте, тъй като на възраст от 25 години тя вече се смята да прекалено възрастна на брачния пазар.
Баща ѝ редовно гледа брачните обяви във вестниците, членува в подобна група в WhatsApp и е поръчал на всички роднини да се ослушват за подходящи младоженци.