Автор
Весела Георгиева

Светът е завладян от Барби манията: Но защо Кен бе превърнат просто в аксесоар?

Барби е новият хит. Тя налага своя стил на обличане, на ходене, стил на живот. А Кен? Той е просто... аксесоар. Наистина ли?

Кенет Карсън или просто Кен се появява на пазара за играчки като гадже на Барби - две години след като тя става част от света на момиченцата през 1959 г. Кен съществува в два варианта - с руса коса или брюнет, изработен от твърда пластмаса - и е облечен в много къси червени бански. Струва 3,50 долара и носи името на сина на създателката на Барби, Рут Хандлър.

Барби и Кен се срещат за първи път по време на снимките на първата си реклама, по данни на Mattel. В черно-белия спот Барби, "известната кукла-модел за тийнейджъри", носи страхотна черна рокля, а косата ѝ е вързана на висока конска опашка. Кен я наблюдава отдалеч, облечен в смокинг. Казват, че е било любов от пръв поглед.

View post on Instagram
 

"Някак си Барби знаеше, че тя и Кен ще бъдат заедно", казва разказвачът в оригиналната реклама от 1961 г., която ги събира.

В книгата "Вечната Барби: Неоторизираната биография на една истинска кукла" М. Г. Лорд пише, че Кен е бил "дрипльо със сериозно съкратени гениталии, който не е бил много важен в живота (на Барби)". Той ще трябва да води трудна битка, за да докаже стойността си пред потребителите - и пред приятелката си.

За разлика от Барби, Кен някакак не може да блесне със собствен стил.

Мъжката кукла сменя безброй визии, но нито една не можем да наречем запомняща се.

View post on Instagram
 

И воала - през 2004 г. Барби и Кен се разделят.

Като в холивудски сценарий. Проблеми в Рая? Не, просто през 2004 г. продажбите на Барби спадат. На мода са други мацки - куклите Bratz, онези с нацупените устни и секси облекло. И това някак се отразява на отношенията на Кен и Барби. Знае ли човек, може пък пластмасовият Кен с плочки да си е паднал по някоя Bratz - по-млада е, с хиалурон...

Разбира се, всичко е законно. Дни преди Деня на влюбените говорителят на Mattel - Ръсел Аронс обявява, че Барби и нейният приятел са решили "да прекарат известно време разделени". (Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщава, че раздялата е била по идея на Барби.) В същия ден, в който бе обявена раздялата, от Mattel съобщават, че пускат нова серия кукли - сърфистки, свободни като вълните. Кен става излишен, май...

Но мъжкарят с тесни къси панталонки не се предава. През 2006 г., следвайки модните тенденции, Кен си прави фейслифт. Бил е в Европа и Близкия Изток, изследвал е будизма и католицизма в търсене на себе си. А след това решава, че иска отново Барби в живота си и наема стилиста на знаменитостите - Филип Блох.

Новият Кен е хем по-мъжествен, хем по-дзен - с по-остра челюст и по-мек поглед, вероятно и по-секси. Казват, че целта била да прилича на Матю Макконъхи и Орландо Блум.

И ето че целта е постигната. Барби и Кен се събират за "Играта на играчките 3“, а през
2011 г: Кен си връща Барби.

Малко преди Свети Валентин в Ню Йорк и Лос Анджелис започват да се появяват билбордове, очевидно поръчани от Кен, които молят Барби да се върне при него с романтични послания като: "Барби, може да сме пластмасови, но любовта ни е истинска".

Двойката сподели с феновете си новината за събирането им по нормалния начин - двамата промениха статусите си във Facebook, отбелязвайки, че са "във връзка", съобщи CNN. А от Mattel пуснаха комплект "Отново заедно" с Барби и Кен, облечени в емблематичния черно-бял бански костюм и в шорти.

След това на пазара се появиха всякакви разновидности на Кен - с различен цвят на кожата, прически и типове тяло. Това бе краят на русия мачо с плочки.

View post on Instagram
 

А през 2022 г. Кен се появи отново в живота ни в образа на Райън Гослинг. И макар че Райън остава в сянката на Марго Роби и нейната Барби версия, той все пак успя да върне популярността си. Донякъде...

Както самият Гослинг отбеляза: "Кен няма пари, няма работа, няма кола, няма къща". Мда. Кен е просто аксесоар, но лъскав, щото е част от живота на бляскавата Барби. Но кой не иска да е част от живота на това розово съвършенство?

Чудя се само не е ли твърде феминистко, твърде немъжко - за Кен питам. Объркано е. Защото със сигурност днес Барби не мечтае за мъж като Кен. Или не съм права?