Автор
Ева Лъчезарова

С мисъл за планетата: Как да направиш гардероба си по-устойчив в няколко лесни стъпки

В ежедневието на бързите решения и бързата информация рядко ни остава време, за да се замислим, че всъщност сме част от една огромна екосистема и не минава и ден, в който да не си взаимодействаме с нея. Всяко решение, което взимаме на дневна база, има значение, както за самите нас, така и за планетата, която обитаваме.

Вече говорихме за базисните неща като пестене на енергия, вода и време в кухнята, споделихме и 5 полезни съвета за по-устойчив начин на живот в домакинството. А ето, че дойде моментът, в който отново да обединим сили с нашите приятели от Bosch и заедно да ви дадем идеи и малки трикове, които да ви помогнат да преобразите още една сфера от вашия живот - личния си гардероб.

Всъщност устойчивостта в модата е тенденция, която с всеки изминал месец става все по-актуална в световен мащаб. Както казва една от най-популярните дизайнерки в света Стела Маккартни: “Модата може да бъде невероятно разточителна и вредна за околната среда, но не е задължително това да е така. Всички можем да променим нещата, като изберем да подкрепим компании, които са ангажирани с устойчиви практики.”



Истината е, че годината ни дава няколко възможности за равносметка и обикновено сме свикнали това да бъде периодът около Нова година. Тогава обаче сме затрупани от ангажименти, събития и пазаруване, затова ние в нашия екип често предпочитаме да отделяме време за стартирането на нови инициативи през летния период. Така в началото на есента се чувстваме по-леки и организирани и сме готови за нови предизвикателства.

Всяка голяма промяна започва с една малка крачка, така че нека заедно разгледаме стъпките, които можете да предприемете, за да направите гардероба си по-устойчив. От една страна наесен ще имате подреден гардероб и няма да се чудите какво да облечете всяка сутрин, а от друга ще дадете своя принос към планетата, живеейки по-осъзнато и устойчиво.

1. Създайте нова визия за себе си

Често усещаме, че имаме нужда от промяна, но се затрудняваме да я дефинираме, защото не си даваме време и пространство да го направим. Нашият съвет е да си отделите 1 час, в който да помислите какъв искате да бъде новия ви стил и ще кореспондира ли той с пътя, по който искате да поемете. Дрехите всъщност са изразно средство, с което отправяме послание към околните. Най-лесният начин да дефинирате новия си гардероб е да си зададете въпроси като: “Как искам да се чувствам, когато нося дрехите от своя гардероб?”, “Какви са местата, които посещавам най-често и какви дрехи обичам да нося в ежедневието си?”, “Какъв тип са дрехите, които купувам, но не обличам?”. Отговорите на тези лесни въпроси ще ви дадат възможност да структурирате визията за гардероба си, така че да улесните процеса максимално.


2. Анализирайте настоящия си гардероб

Тук бихме се обърнали към основния съвет в арсенала на кралицата на подреждането Мари Кондо, който гласи, че когато искате да подредите вещите си от една категория, в случая дрехи, трябва да извадите всички на едно място, за да имате по-добър поглед над настоящото състояние на гардероба си. Разделете дрехите си в три категории: такива, които носите често и искате да запазите, такива, които никога не сте носили и искате да подарите или продадете и такива, които бихте рециклирали, защото са твърде употребявани.



3. Купувайте по-малко, но качествени дрехи

В основата на устойчивия гардероб стоят качествени базисни дрехи, които се комбинират лесно една с друга. Това са класики като малката черна рокля, бяла риза, чифт хубави дънки и любимата ни бяла тениска, която подхожда на всичко. Ключът към това да можете да си позволите по-качествени дрехи често се крие в това да ги купувате по-рядко, да сте сигурни, че дрехата, с която ще се сдобиете ще отива на останалата част от гардероба ви и да планирате всяка своя покупка, избягвайки импулсивното пазаруване.

4. Обърнете внимание на тъканите

Естествените материи са за предпочитане, тъй като те издържат по-дълго, което означава, че ще можете да се радвате на дрехите, ушити от тях по-дълго, което пък е в основата на опазването на околната среда. Преди да купите даден продукт, задължително прочетете етикета му и се уверете, че съставът му съвпада с вашите разбирания и усещания за комфорт.

5. Подберете правилната пералня и сушилня за своя нов устойчив гардероб

Неизменна част от устойчивия гардероб е това да подбереш подходяща пералня и сушилня, които едновременно да са икономични и да бъдат деликатни към тъканите на дрехите. Новата серия 8 на Bosch е проектирана в името на устойчивия начин на живот и на нежната грижа към дрехите. Уредите от серията пестят вода, енергия и перилен препарат.

Пералните са с 20% по-енергийно ефективни от останалите перални от клас А по новите енергийни етикети. Освен това разполагат с интелигентни сензори, които автоматично разпознават вида текстил и количеството пране, което сте поставили в пералнята, след което определят прецизно точното количество вода. Така можете да спестите до 50% вода на цикъл, което от една страна ще ви помогне да икономисате време и средства, а от друга ще пощади дрехите ви от прекомерно дългия престой във вода, който би могъл да увреди цветовете им.

Интелигентната дозираща система i-DOS пък ви позволява да напълните догоре контейнера с перилен препарат и да оставите умната си пералня сама да изчисли необходимото количество за даденото пране. Докато избягвате излишното количество препарат за пране, избягвате и излишните цикли на изплакване и успявате да спестите и вода. След това, функцията за обработка с пара ще направи гладенето в пъти по-лесно и ще предпази дрехите ви от вредното третиране с горещата ютия.

Сушилните от Серия 8 на Bosch защитават тъканите от прегряване и свиване, благодарение на сензорите, които измерват нивото на влага на прането и нежно го изсушават точно до необходимата степен. Така можете да сте спокойни, че любимият пуловер няма да се окаже два размера по-малък.

Сред многото плюсове на сушилните е самопочистващият се кондензатор, който ви спестява не само едно досадно задължение, но и значително количество електроенергия. Докато дрехите се сушат, в кондензатора се отделя мъх от тъканите, а чрез самопочистващата се система се предотвратява както намаляването на производителността на сушилнята поради натрупванията, така и увеличаването на времето на сушене и на използваното електричество.

Woman.bg и Bosch съветват: Устойчивият гардероб ще ви донесе спокойствието, че винаги има какво да облечете, защото всички дрехи в него ще си отиват, освен това ще ви спести средства и време, а от друга страна ще знаете, че всеки ден правите нещо добро за планетата.