Автор
Весела Георгиева

Психиатър след престъплението: Това е един завършен психопат, а момичето има загуба на идентичността

„Това е много тежък посттравматичен стрес, който остава за цял живот. Представете си обезобразен човек – с толкова много белези. Дори само поглеждайки белезите си, той ще преживява ужаса от тази психотравмена ситуация. Посттравматичният стрес е един пожизнен отпечатък". Това каза в ефира на Би Ти Ви психиатърът Веселин Герев, след като 18-годишно момиче беше нападнато от приятеля си с макетно ножче и получи повече от 400 шева на порезните си рани.

"Раните ще заздравеят, белезите и посттравматичният стрес ще останат, ще съпътства жената като нейна сянка“, заяви още той.

„Като разглеждам досието на извършителя, това е един завършен психопат. Всички действия срещу него сега вместо да го усмирят, те ще го разгневят и разярят още повече. Ако той не усети цялата сила на закона и цялото негативно отношение на обществото, ефектът ще бъде абсолютно нулев. Промяната зависи от всички нас. Зависи какви ще бъдат експертизите“, каза още специалистът.

Според д-р Герев, „психопатът се отглежда – първо в семейството, после от обществото, толериращо неговите агресивни прояви".

"Вербалната му агресия преминава във физическа саморазправа. Когато същият този психопат не бъде смазан с цялата сила на закона, това го окрилява да върши същите прояви, а чувствата за безнаказаност му дава още повече смелост и дързост да извърши много по-тежки престъпления. Докога по общество ще действаме по следствието, а не по първопричината. Трябва да обявим война на агресията във всичките ѝ форми. Трябва да възпитаме нашите деца да нямат никаква търпимост към такава. Отглеждането на психопата стана едно семейно дело. Ако продължаваме в същия стил на възпитание и семейни ценности, след 20 години животът няма да е поносим – за всеки ъгъл ще дебне по един такъв“, посочи д-р Герев, пише Novini.bg.

"Обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче не е в добро психично състояние. Има загуба на идентичността след безумното престъпление". Това каза в ефира на Нова тв адвокатът на семейството на пострадалата - Димитър Киров.

„На този етап съм разговарял само с родителите на момичето. Тази седмица ще се видя и с нея. Говорихме доста, състоянието е ясно. Видяхме и психиатрична оценка. Това, което се случва с нея, никак не е обнадеждаващо. Вижда се, че момичето отказва да контактува със света, изживява постоянен страх и паника. Нейното емоционално състояние и сринато. Тя търси себе си след всичко това, което е направено с нея. Процесът на възстановяване, ако ще има пълно такова, ще продължи доста дълго време”, обясни още адвокат Киров.

След като случая с момичето, рязано с макетно ножче, стана обществено достояние, стана ясно и че досъдебните производства са две.

Това обясни пред Нова тв районният прокурор Таня Димитрова. По едното досъдебно производство разследването тече от 1 месец - назначена е петорна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица съдебни медици, един неврохирург и един пластични хирург.

„От тяхното заключение искаме да изведем извoда дали се касае за средна телесна повреда или дори за няколко средни телесни повреди. След което ще преценим квалификацията на деянието, като ще считаме, че деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин спрямо пострадалата, което допълнително утежнява квалификацията и съответно предвиденото за такава квалификация наказание е от 2 до 10 години лишаване от свобода”, заяви прокурор Димитрова.

Вторият случай, който е от вчера, е започнато досъдебно производство - заради информацията, че момичето е било заплашвано два дни преди да бъде нарязано.

„Едната закана е от 24 юни – „Ще те убия”, другата на следващия ден – „Ще ти закача главата”, разказа в ефира прокурор Димитрова.

Младото момиче е поддържало връзка с обвиняемия 4 месеца. Имало е агресивни прояви от негова страна.

„Докато се стига до 26 юни. Той звъни на домофона, тя е сама, разпознава го и го пуска. Той е с маска, ръкавици, плашещ начин. Според нейните показания, след няколко удара не помни нищо, свестява се нарязана. Търси помощ при своя съседка”, обясни още районният прокурор.