Автор
Антония Дамянова

Как да разпознаете агресивния маниак: Външни признаци на нездравата личност

В днешно време всеки може да се появи в кръга на контактите ни, включително и опасни престъпници и маниаци. Възможно ли е да ги разпознате? Да, ако знаете алармите.

Само преди 20 години кръгът ни от потенциални познати в рамките на целия ни живот е бил много по-малък в сравнение с днес, когато допускаме до себе си, до сниките от личния ни живот и постовете си в социалните мрежи различни хора, голяма част от които дори не познаваме. Така рисковете да попаднем в лапите на злодеи и измамници са несравнимо по-високи.

Според изчисленията на американския учен Лео Куин, ако виждате около сто души на ден, тогава през целия си живот ще срещнете най-малко четиридесет и един убийци, без да знаете за това. Сега си представете всичко това в мащаба на мегаполиса и неограничените социални мрежи. И разширете възможностите си за срещи от безобидни лунатици, търсещи изход от ръкавите на пуловерите си, до истински маниаци-убийци, които в момента може би са точно пред вас, планирйки своя сценарий на възмездие за тежкото си детство.

Какво трябва да знаете, за да не се окаже, че ненадейно сте се озовали в центъра на такава зловеща история. На въпроса как да разпознаете маниака или шизофреника в новия познат насреща, отговаря хипнотерапевтът и хипнокоуч Анастасия Сарапина.

1. Маниак в небрежен стил

Най-важният признак за появата на човек, обсебен от мания за жестокост, или с други думи - маниак, е липсата на отличителни черти във външния вид на пръв, втори и дори трети поглед. Всичките му действия и външен вид никога не са демонстративни, защото целта е изненадваща атака.

Маниаците, като хора, които са загубили връзка с реалността, напротив, изобщо не ги интересува мнението на околните и не мислят какво впечатление правят. Те избират тоалети под влиянието на вътрешни образи и идеи, които управляват поведението им. Облеклото им често не отговаря на етикета и възрастта, а претенциозността, абсурдността и занемаряването на хигиената са фрапиращи.

Цветовете в облеклото, на които обикновено залагат маниаците, са сивото и бежовото. За разлика от болните от шизофрения, чийто външен вид винаги е неподреден, небрежен и явно не на място, маниаците се грижат за външния си вид, но достатъчно, за да не привличат прекалено много внимание към себе си. Така че не се отпускайте много, когато видите спретнат мъж с каскет в кола, спрял близо до вас.

Липсата на клоунска маска на лицето му или кука вместо ръка не е знак за неговата надеждност. Наивно е да вярваме, че можем да определим добронамереността на събеседника си само по външния му вид. Това, което наистина можем и трябва да правим, е да не приписваме нито лоши, нито добри черти на непознати, а да общуваме внимателно в рамките на обичайните норми на учтивост.

2. Обикновено са не особено общителни, неразговорливи и лаконични

Предвид житейските си цели и насоки, маниаците не обичат да се показват в обществото, да привличат внимание или да спорят. Предпочитайки по-малко думи и повече дела, те не са особено готови да бъдат откровени със събеседника и да участват в емоционални диалози. Няма да чуете от тях подробни отговори или разсъждения по някои дълги теми. Най-вероятно това ще бъде сух разговор за основните нужди на човек от храна, сън или почивка. Маниаците са по-често лаконични, особено когато става въпрос за личния им живот. В крайна сметка именно там е концентрирана причината за тяхната агресия и жестокост. Съдбата на маниака е самотата, защото социалните контакти, поради липсата на емпатия, са му недостъпни и безсмислени. Ето защо, въпреки че новият ви приятел ви изглежда спокоен и уравновесен, докато не видите и разпознаете неговите приятели, роднини, познати, не трябва да бързате да се хвърляте сляпо в обятията му.

3. Липса на емпатия

Поради сериозни психични разстройства, резулутат най-често на детски травми, маниаците стават нечувствителни към чуждата болка и преживявания. Единственото нещо, което може да ги спре да извършат престъпление, е страхът да не бъдат заловени, а сълзите и убеждаването на жертвата да я пощади само ще провокират и подклаждат омраза у тях. Например сърцераздирателни кадри от филм, които могат да предизвикат сълзи у обикновения човек, не могат да подействат по същия начин на маниака. Независимо от случващото се на екрана или в реалния живот, той винаги ще остане хладнокръвен и бездушен към болката на другия.

Дори по време на следствените въпроси той спокойно ще опише всички етапи на клането, освен ако, разбира се, не бъде заловен. Садистичните наклонности могат лесно да се видят в начина, по който се отнася към животните и как реагира на сцени с насилие. Така че понякога по-дълъг разговор на различни теми ще позволи на вашия събеседник да се отвори от най-неочакваните страни.

4. Висок интелект

Колкото и долни и неадекватни да са мотивите на действията му, маниакът, дори без висше образование, воден от манията си, внимателно планира атака. Той избира жертвата и мястото на престъплението, подготвя прикритието, както и транспорта за изпращане на тялото, така че, за разлика от жертвата си, той е добре подготвен. Усилията му за прикриване са толкова щателни, че могат да отнеме десетилетия, за да бъде заловен.

Способен да води опитни детективи за носа, той спокойно ще убеди всеки невнимателен човек да влезе или да отиде някъде или просто да се отдръпне за пет минути. Основно жертвите му са жени и деца, затова разследващите препоръчват дамите никога да не говорят с непознати, а децата да не биват пускани никъде сами, тъй като са наивни. И това добре го знаят самите маниаци, които най-често избират за жертви именно деца и жени.

Проблемът е, че сега законът забранява провеждането на психологическа и психиатрична експертиза извън съдебното производство, а само въз основа на съмнения на съседи. И следователно повечето от потенциално опасните хора с увреждания живеят тихо сред нас и може да не са регистрирани в органите на реда, което допълнително развързва ръцете им. Въпреки че въпросът за причисляването на човек към категорията на психично болните е толкова многостранен и сложен, че за самите лекари това винаги е дълъг и труден процес. Така че има само един начин да не се сблъскате с тях в живота - първо да помислите и да вземете предивд описанията по-горе, преди да се доверите!

Четете още: Пет знака, че излизате с психопат и как да си тръгнете, без да ви разбият сърцето