Този „противоестествен” начин на раждане, както всяка операция, крие рискове за майката и плода, но и спасява животи. В България процентът нараства с всяка следваща година, като днес близо половината от ражданията се извършват с цезарово сечение.

СЗО категорично препоръчва естественото раждане пред секционо, но ако акушер-гинекологът прецени предварително, че първото крие рискове за здравето на майката и/или плода, той ще насрочи планово секцио. Датата на операцията се избира 5-10 дни преди определения термин. Тогава се счита, че плодът е достатъчно зрял, като в същото време се избягва и риска от започване на естествено раждане.

Често пъти обаче секциото може да причини на родилката продължителна и неприятна болезненост след извършената манипулация. Като цяло възстановяването след цезарово сечение е по-трудно и бавно, отколкото след естествено раждане. Ето защо е нужна добра подготовка и познания от страна на бъдещата майкапо, които ще ѝ помогнат за бързото и пълноценно възстановяване на организма след операцията.

Какво трябва да знае всяка бъдеща майка, на която ѝ предстои цезарово сечение, е и днешната тема на сайта, посветен на майчинството и грижите около раждането - "Мисия бебе".

Първият час след секциото

Веднага след операцията ще бъдете преместени в реанимацията, където ще останете под наблюдение. Там болничният персонал ще следи нивата на кръвното ви налягане и температурата. В тези минути все още няма да имате усещане в долната част на тялото си поради действието на упойката. Скоро анестезията ще започне да намалява действието си, затова е възможно да ви дадат друго болкоуспокояващо. Предстои ви първото ставане...

Първи ден след секциото

Въпреки болката, при вас ще дойде медицинска сестра, с помощта на която ще направите първия си опит за раздвижване след операцията. Това ще се случи не по-късно от 8-10 часа след секциото. Бъдете особено внимателни при ставането и лягането, тъй като точно тогава се напрягат коремните мускули. Ще направите няколко стъпки, по желание може да посетите и тоалетната. Активността ще помогне за ускоряване на възстановителния процес. След това ще седнете в количка, с която ще ви преместят в нормална стая за родилки. Именно там ще доведат бебето ви и ще направите първия опит да го накърмите.

Първи ден след секциото

Болката от секциото обикновено нараства около 18-ия час след операцията. Тогава именно приключва действието на болкоуспокояващите лекарства, които сте получили със спиналната си анестезия. В този момент ще ви бъде дадено обезболяващо лекарство по орален или интервенозен път. Докато се приберете вкъщи, вероятно ще ви трябва само противовъзпалително средство без рецепта като ибупрофен например.

Втори и трети ден след секциото

Ако до този момент ви е бил поставен катетър, през втория ден той ще бъде премахнат и ще имате възможност свободно да се придвижвате до банята и обратно. Хубаво е да се поддържа относително умерена активност на тялото, която ще помогне за подобряване на кръвообръщението, функцията на червата и за по-бързото преминаване на болката. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява с движенията. Те трябва да се извършват бавно и по малко.

Вземането на душ е безопасно само след като разрезът заздравее - обикновено седем до 10 дни след операцията. Трябва да внимавате да не търкате разреза с ръка или четка, а да оставите сапунената вода свободно да мине по него. Мястото трябва да се подсуши внитамелно с леко потупване.

На този етап от възстановяването си след цезаровото сечение ще носите превръзка за кървене, което може да продължи няколко седмици след раждането. Лекото кървене в този период е напълно нормално и е комбинация от остатъци от кръв, слуз и маточна тъкан.

Възможно е да изпитате подуване на корема си в тези дни след секциото вследствие на задържаните газове, което е напърно нормално. При необходимост вашият лекар може да ви предпише симетиконови таблетки за облекчаване на газовете и подуването на корема.

Четвърти ден след секциото

Докато майките, които раждат по естествен път, обикновено биват изписвани на втория ден, то родилите секцио остават около четири дни в болницата при най-добрия случай. Преди да си тръгнете, лекарят ще отстрани конците (ако това се налага) и ще покрие разреза със стерилни ленти, подобни на хартиени лепенки, които ще паднат сами.

Ще бъдете посъветвани да се грижите за разреза си, като поддържате раната чиста и суха.

Ще бъдете инструктирани да не вдигате нищо по-тежко от бебето си, както и да избягвате секс, поставянето на тампони до след шестседмичния си преглед. Експертите препоръчват да не се поставя нищо във влагалището в продължение на няколко седмици, за да се предотврати рискът от инфекция.

Шофирането след секцио също е нежелателно, както и качването по стълбите.

Две седмици след секциото

Ще посетите Вашия лекар отново за преглед след раждането, за да разгледа разреза ви, който не трябва да показва прекомерно подуване след операцията, зачервяване или признаци на инфекция. (В случай че забележите подобни признаци или имате температура над 37 градуса, обадете се на лекаря си.) Обсъдете всички притеснения, които имате, и поискайте актуализация на препоръките относно движенията, които трябва да извършвате.

Въпреки че сте само на две седмици от голямата коремна операция, това е периодът, в който болката вече ще е поотшумяла и би трябвало да се чувствате по-добре. Но имайте предвид, че в продължение на няколко седмици все още ще усещате болка и спазми в зоната на цезаровото сечение. Не забравяйте, че за да се свие матката до нормалните си размери, ще са нужни поне шест месеца.

Шест седмици след секциото

Добра новина: Вероятно сте напълно възстановени! Между четвъртата и шестата седмица след цезаровото сечение организмът би трябвало да е укрепнал напълно. Колкото по-здрави сте преди операцията, толкова по-бърз е процесът на възстановяването.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg