Знаем обаче, че зачеването не е толкова лесен процес и понякога е необходимо повече време и търпение, докато се сдобием с бебе. А има ли действия, които можем да предприемем, за да заченем по-бързо? Абсолютно! Ето какво е добре да направите, ако искате да забременеете час по-скоро:

Хранете се като бременни

Това означава да се храните здравословно и да се отречете от веригите за бързо хранене. Старайте се менюто ви да бъде богато на всякакви витамини и минерали, за да бъдете в добро здраве. Препоръчително е да хапвате пресни плодове, зеленчуци, малко въглехидрати, повече протеини. Важно е да избягвате захарта, тъй като нивата на инсулин в кръвта влияят на овулацията.

Откажете цигарите

Знаете, че за бъдещото ви дете е важно да се откажете от този вреден навик. И да, има значение дали ще го направите, преди да забременеете. Цигарите пречат на фертилността и ако ги откажете, възможността да забременеете се увеличава.

Влезте във форма

Да, предстоят ви 9 месеца, в които ще качите няколко килограма, но е много важно да сте в добро здраве и добра форма, преди да забременеете. Наднорменото тегло може да доведе до аборт, така че за успешната бременност е добре да достигнете до най-добрите за вас килограми.

Ограничете алкохола

Това се отнася както за бъдещите майки, така и за татковците, тъй като алкохолът влияе на плодовитостта. Можете да си позволявате концентрат в малки количества, но ако прекалявате, това вече може да има токсично влияние върху бебето и върху организма ви.

Направете опит веднага, след като сте прекратили взимането на противозачатъчни

Според някои проучвания жената има отлични шансове да забременее, веднага след като е преустановила взимането на противозачатъчни. Но дори и това да не е вашият случай, няма нужда да чакате за точния момент, не спирайте с опитите.

Правете секс и преди, и след овулация

Това е най-добрият начин да покриете напълно фертилния прозорец.

Забравете за лубрикантите

Не е нужно да правите секс само в определени дни от месеца, за да успеете да забременеете. Бъдете интимни с партньора си винаги, когато ви се желае, но при едно условие. Без лубриканти – те понижават качеството на спермата.

Обърнете внимание на лекарствата, които взимате

Важно е да обърнете внимание цялостно на здравето си и да се посъветвате с лекар относно медикаментите, които взимате и влиянието им върху плодовитостта ви.

Накарайте партньора ви да се движи повече

Както вече уточнихме, не само здравето на бъдещата майка е важно. Начинът на живот на мъжа също е много важен фактор за зачеването. Бъдещият татко трябва да се грижи за себе си и да се движи максимално. Според много проучвания мъжете, които наблягат на физическата активност постигат по-голям успех при опитите за зачеване.

Наспивайте се

Качественият сън е изключително важен за здравето ви и за способността ви да забременеете. Добре е да можете да си осигурите 7 часа непробуден сън.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg