Автор
Woman.bg

Следродилна депресия: Какви са симптомите и как да я преборите?

А след появата на детето на белия свят случаите се увеличават до 35 %. Симптомите може и да не се появят веднага след раждането. Това душевно разстройство може да възникне у майката след няколко месеца, дори година след раждането.

Първата година след раждането се счита за време с повишен риск. Това зависи от самата майка и от подкрепата и разбирането на близките й. Обикновено младите майки, изпитващи следродилна депресия не бързат да потърсят помощ от специалист. Чувството за вина и нежеланието на признаят своята безпомощност се превръщат в бариера за такава стъпка. Това обаче може само да задълбочи проблема.

Какви са симптомите?

Сред симптомите на следродилната депресия са плачливост, раздразнителност, апатия, чувство на потиснатост и тъга, краен песимизъм. Липсва интерес към случващото се, изчезва удоволствието от любими по-рано занимания. Страх от детето или обратното – желание да му се навреди.

Често жената предявява към себе си прекалено високи изисквания и поради това чувства вина пред детето си, смята, че не успява да бъде за него идеалната майка. Тя може да изгуби апетита си, да се измъчва от безсъние, главоболие, болки в гърдите и учестено сърцебиене.

Следродилната депресия се отразява негативно и върху бебето. В бъдеще при него могат да се наблюдават нарушения в развитието на говора и други психологически проблеми от чувството, че не е защитено. По-лекото разстройство, което е при повечето родили жени може да премине само след като битът и се подреди и жената привикне към възникващите всекидневни потребности по отглеждането на детето.

Какво трябва да знаят младите майки?

Всички родилки както за предотвратяване на депресията, така и за борбата с нея, трябва да се придържат към определи правила. Те трябва да знаят, че грижата за детето изисква много сили, време и нерви. Недоспиването е често при майките, затова те трябва да използват всяка възможност да поспят дори, ако е за сметка на домакинството. Запълнете диетата си с продукти, богати на омега-3 маслени киселини. Най-много те се съдържат в яйцата и рибата. Не забравяйте и за храните антидепресанти – банани, круши и в неголеми количества – шоколад.

Аеробните натоварвания помагат организма да произвежда така наречените „хормони на радостта”. Добре е да отделяте по половин час на ден за тичане, плуване, танци. Докато кърмите, четете книга, слушайте музика. Помолете мъжа си или роднината да се разходят с мъничето, за да отделите малко време и за себе си. Срещайте се с приятели. Всяка жена си има занимание, което и доставя удоволствие. Ако имате любими аромати – възползвайте се от аромотерапията.

Един от ефективните методи при използване на любими етерични масла е да се смесят няколко капки от маслото с чаена лъжичка зехтин и със сместа да се натрият китките и слепоочията. Сред подходящите за целта масла – ако ви допада ароматът им, са босилек, лимон, сандалово дърво.

Какво съветват медиците?

Но най-главният съвет на лекарите е: Ако симптомите на следродилна депресия не отшумяват след две седмици не отлагайте, обърнете се за помощ от специалист. Лекарят ще ви постави диагноза и ще ви назначи лечение. При определяне на диагнозата трябва да се изключат евентуални болести на щитовидната жлеза или хипофизата.

Ако ви изпишат антидепресанти, дори и да попаднат в кърмата, няма доказани факти за негативно влияние върху здравето на детето.

Може да опитате и с групова психотерапия, да се запишете на курс по грижа за бебето, по препоръки за кърменето. Но при всички случаи огромно значение има подкрепата и помощта от близките на майката.

След раждането жените имат нужда някой да поеме домашните задължения върху себе си, за да освободи време на майката да се наспи или да си почине чрез занимание, което й доставя радост.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg