Автор
Woman.bg

7 прости упражнения, които правят раждането по-леко и по-бързо. Помага ли сексът?

Но след това залитане напоследък все повече бъдещи майки искат и раждат децата си по естествен път.

Има упражнения, които помагат раждането на протече по-леко, по-бързо и без усложнения. Освен това те са изключително полезни, когато бременността е преносена.

За преносена медицината определя бременност по-дълга от 41 седмици. При такава ситуация бъдещата майка е изправена пред един наистина труден избор - дали да даде на мъничето още малко време, докато "вземе самостоятелно решение" да тръгне към белия сват, дали да се съгласи на изкуствена стимулация на раждане, или да направи опит все пак това важно събитие да се случи по естествен начин.

Много акушер гинеколози са на мнение, че родилната дейност не може да започне преди бебето да заеме правилната позиция. И точно тук физическата активност на мама въздейства много положително.

Важно: Ако всичко вършите правилно - задължително съгласувано с наблюдаващия ви лекар, това ще се отрази много благотворно и на вас, и на бебето и на процеса на раждане. И така ето препоръките на акушерите:

Разходки

Най-достъпното и лесно упражнение по време на цялата бременност това е обикновеното ходене пеша. То дори може да ускори бавния родилен процес. Разходките на свеж въздух се отразяват благотворно и на вас, и на бебето. Бъдещата майка подобрява тонуса си и се отпуска психически.

Изкачване по стълби

При такова изкачване коремът оказва лек натиск върху шийката на матката. Освен това ходенето по стълби и нагоре, и надолу тренира сърдечносъдовата система. За по-голяма сигурност - задължително се дръжте за перилата.

Упражнение пеперуда

Това е класическо упражнение за разтягане, което увеличава гъвкавостта на тазовите стави, подобрява кръвообращението в таза и разтяга мускулите на гърба, вътрешната страна на бедрата. Седнете на пода, за по-голяма сигурност е желателно гърба ви да е подпрян на стена. Сгънете краката, съединете стъпалата им, притиснете коленете към пода и ги издърпайте с длани към себе си. Не е йога позата Лотос, но почти - напомня на нея. Може да не успеете да докоснете пода с коленете си, но това е нормално. Задръжте това положение 10-15 секунди, изправете краката и повторете това упражнение 5-10 пъти.

Клякане

Много добро упражнение за бъдещи майки през цялото време на бременността. То помага на майките да се подготвят за раждането, запазва силите, тонуса на мускулите на краката, бедрата и таза. То помага и за разкритието на таза, което позволява на бебето по-леко да премине по родовия път. Лекарите съветват – всеки път, когато трябва да вземете нещо от по-ниско НЕ се навеждайте, а клякайте.

Има обаче правилна и неправилна техника на клякане. Ето правилната – краката са разтворени на ширината на раменете, не повече, гърбът е изправен, коленете ги сгъваме до получаването на прав ъгъл и не ги раздалечаваме настрани. Една серия може да бъде от 15 до 30 клякания. Задържайте клекналото положение за 20-30 секунди. За по-дълго – най-добре е да не го правите самостоятелно, а под надзор на треньор или някой от близките ви вкъщи.

Упражнения с фитбол

По-често стойте не на дивана, а на фитбол. Упражненията с тази фитнес топка помага на тялото да се подготви за естествено раждане. Това е така, защото се увеличава притокът на кръв в матката и плацентата, помага за разтварянето на таза, помага на плода да заеме правилна позиция за раждане, а самото раждане протича по-леко. Как да се упражнявате?

Седнете върху фитбола с широко разтворени крака, подскачайте седнали на топката – според възможностите си, правете кръгови движения на бедрата и таза. Упражненията с фитбол освен това помагат на мама по-бързо да се възстанови след раждането.

И тук най-важното е всичко да правите безопасно, докато се упражнявате да не забравяте, че сте бременна.

Упражнение „Добрата котка-сърдитата котка”

Застанете на „четири” крака, гърбът е изпънат, главата е успоредна на пода. Бавно, като се протягате, издигайте таза нагоре като арка, както правят ядосаните котки и се спуснете надолу като нея, когато е спокойна и добра. Във всяко положение задържайте по 5-10 секунди, след което изпънете отново гърба. Това упражнение може да повторите до 30 пъти според възможностите си.

Упражнение осморка

Плавно, без никакво бързане започнете да рисувате с таза си въображаема цифра 8. Това упражнение подобрява кръвообращението в таза и спомага за разкритието му, което пък се отразява благотворно върху правилното положение на бебето в утробата и облекчава родовата дейност.

Секс и напреднала бременност

Той не е само удоволствие и добро физическо натоварване. Човечеството отдавна е забелязало, че сексът стимулира раждането. Оргазмът подпомага изработването на хормона окситоцин, който влияе положително върху способността на матката да се съкращава. А хормонът простагландин омекотява маточната шийка и улеснява нейното разкритие при раждането.

Внимание! Половият контакт е противопоказан, когато има проблеми с околоплодните води, защото бебето може да бъде инфектирано. Има бременности, за които лекарите препоръчват режим на легло. Така че – задължително питайте гинеколога, който наблюдава бременността ви, противопоказан ли е или разрешен сексът за вас.

Запомнете!

Докато износвате бебето си вашата цел не е да сваляте килограми, а да помогнете на новия човек да се появи на белия свят. Затова трябва да спортувате не до умора, болки в тялото и реки от пот, а до появата на чувство за ободряване. Преди да изпълнявате упражненията, обсъдете с лекаря си кои са най-подходящите за вас според състоянието ви и хода на бременността, кои упражнения са най-подходящи точно са вас, какво натоварване е безопасно. Добре е докато се упражнявате винаги да бъдете наблюдавани от с партньора си, от майка, приятелки или от дула, ако сте потърсили услугите на такава.

И бъдете здрави! И вие, и детето ви!

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg