Автор
Woman.bg

5 основни грижи за бебето в първия месец - така то ще бъде щастливо

Това е изключително важен период за бебето, но също и за родителите му. Ето какви промени ще започвате да виждате в рожбата си:

- Изчезват следродилните отоци.

- Костите на главицата му стават по-здрави

- В личицето му започват да се забелязват определени черти

- Променя се зрението на мъничето. Подобрява се координацията при движението на очите, погледът му се фокусира.

- Храносмилателната му система започва да се адаптира към новия начин на хранене, в нея се заселва полезна за здравето му микрофлора.

- Пренастройва се кръвообразуването и кръвообращението. Носещите все още плодов хемоглобин еритроцити се разрушават, а на тяхно място се появяват нови червени кръвни телца.

- Отделянето на урина при бебетата на възраст до един месец са доста чести, минимум – 6 пъти на ден. Отделяната от бебето урина е почти прозрачна.

- На едномесечна възраст бебето освобождава червата до 12 пъти в денонощие – обикновено веднага след кърменето. Акото му е жълто на цвят и кашесто.

Макар новороденото да изглежда напълно лишено от съзнание, има някои прости неща, които мама и татко трябва да правят, ако искат да отгледат щастливо дете.

1. Играйте си с новороденото. Чрез игрите бебето опознава околния свят.

2. Укрепвайте му мускулите – 1 до 5 минути игра по коремче – сетивни игри, разглеждане на контрастни картинки, дрънкалки. Всичко това укрепва мускулите на шията и коремчето.

3. Осигурете на мъничето чувство за безопасност – бебето ви трябва да е уверено, че всичките му потребности от първия ден на живота му ще бъдат удовлетворени.

4. Разговаряйте със своето бебе, пейте му песнички, усмихвайте се – всичко това ще бъде попито от мъничето. Колкото по-често му говорите, толкова по-рано ще проговори детето ви.

5. Правете нежен масаж на бебчето си – ще усетите как детето ви харесва вашите нежни докосвания.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg