Автор
Woman.bg

Могат ли бременните жени да взимат вана: Кога е опасно?

Но възможно ли е да се излежавате във ваната по време на бременност без неприятни последствия? От една страна такава баня има благоприятен ефект върху тялото на бъдещата майка, защото кръвообращението ѝ се подобрява, напрежението изчезва, болката в лумбалната област се притъпява. От друга страна, тази процедура е свързана с възможни рискове за жените, които очакват бебе.

Каква е опасността?

Не са основателни страховете, че докато се къпете, бактериите чрез водата могат да се "доближат" до плода. Пред пътя на микробите и инфекциите се изправя лигавицата, която покрива шийката на матката и предпазва плода.

Всъщност основната заплаха за бременната жена е прегряването на тялото ѝ. Проучванията показват, че повишената телесна температура на бъдещата майка през първия триместър може да бъде опасна за плода. В началото на термина твърде горещата вода може да провокира спонтанен аборт, а в края на бременността - преждевременно раждане поради прилив на кръв към таза.

Банята през втория триместър на бременността обикновено не е опасна, ако е с подходяща температура и се спазват и някои други условия. Но първо трябва да се консултирате с лекар, тъй като има и индивидуални противопоказания. При оток по време на бременност само вашият акушер-гинеколог може да разреши или забрани къпането ви във вана.

Колко гореща да е водата?

Прегряването в гореща вода по време на бременност не се препоръчва, включително от Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG). Според експерти, телесната температура не трябва да се повишава над 39 ° по Целзий.

През 2018 г. British Journal of Sports Medicine публикува резултатите от проучване, включващо 347 жени в различни етапи на бременността. Те са правили упражнения в горещо време, ходели са на сауна и са взимали вана, но през цялото време са следели тялото им да не се нагрява над 39°C. Температурата на водата в този случай трябва да бъде над 40 °C.

Европейската тератологична информационна служба (OTIS), която изучава аномалиите в развитието посочва, че телесна температура от 38,3 °C и по-висока е опасна по време на бременност. Най-често лекарите съветват бъдещите майки да вземат топла вана с вода 33 - 37 ° C и да лежат в нея за не повече от 15-20 минути.

Други препоръки

- За да бъдат водните процедури безопасни за бъдещата майка и нероденото ѝ бебе, трябва да се спазват и редица други правила:

- Следете чистотата на ваната и водата.

- Уверете се, че водата не е гореща. Ако нямате термометър, можете първо да потопите предмишницата или лакътя си във ваната. Този метод обаче не е подходящ за жени в края на бременността - поради големия корем ниските навеждания са опасни за тях.

- Преди да влезете във ваната трябва да вземете душ - въпреки че бактериите и инфекциите не могат да достигнат до плода, те все още могат да попаднат във влагалището ви.

- Не пълнете ваната до върха - горната част на тялото и областта на сърцето ви трябва да са над водата, това ще помогне да се избегне прегряване на тялото.

- По-добре е да забравите за етеричните масла за известно време, защото може да получите алергия.

- Можете да изсипете сол във водата - това е полезно при проблеми с вените, намалява хипертонуса на матката.

- Бременните жени могат да лежат във ваната, като поставят гумена подложка против плъзгане по дъното, това ще помогне да се избегнат наранявания.

- По-добре е да планирате тази приятна процедура във време, когато някой от близките ви си е у дома.

Не заключвайте вратата на банята, съветват опитните акушер-гинеколози.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg