Автор
Woman.bg

Какво се случва, ако пиете кафе по време на бременност?

Денят не е ден без кафе, особено за жена, която е свикнала на динамичен ритъм на живот. Когато реши да има бебе обаче ѝ е трудно да се откаже от този навик. Но вижте какво се случва, ако пиете кафе по време на бременността:

Неспокоен сън

При бременните жени моделите на сън често се променят. Ако пиете често ободряващо кафе, ситуацията ще се влоши. Като цяло ще ви бъде трудно да заспивате. Затова ви съветваме да замените кафето с чай или цикория. Няма спор, кафето е много приятно, особено след като сме свикнали с него. Трябва обаче да потърпите в името на здравето на нероденото си дете.

Анемия

Кафето съдържа фенол, поради което желязото в кръвта се абсорбира лошо. Заради това вещество могат да се появят и панически атаки - страх от раждането и страх от промените в живота. Никой не се нуждае от това, още по-малко – бъдещата майка!

Киселини в стомаха

По време на бременността тялото активно произвежда прогестерон, хормон, който играе важна роля за формирането на здрав ембрион. Под въздействието му червата се отпускат. Стомашната киселина може да надхвърли нормалните физиологични граници, което ще доведе до киселини.

Безсънието, анемията и киселините обаче не са толкова лоши, колкото други по-сериозни симптоми. Поради честата употреба на кафе, бременната жена може да изпита и други, по-опасни последици.

Ниско тегло на плода

По време на бременност метаболизмът се забавя, така че количеството кофеин в тялото на жената може да се увеличи, без да пиете много кафе. Ако консумирате кофеиновата напитка, това може да повлияе на теглото на неродения плод. Все пак си струва да се отбележи, че не всичко е толкова страшно.

Изданието Lanset проведе проучване за ефекта от консумацията на кафе върху теглото на плода. Оказало се, че теглото на детето е по-ниско само при тези жени, които пият кафе и пушат едновременно. Въпреки това е важно да наблюдавате вашето благосъстояние и да не злоупотребявате с напитката.

Тахикардия при новородено

На фона на повишеното съдържание на кофеин в тялото на майката сърдечната честота на детето се увеличава. Тахикардията може да продължи дори при раждането и могат да се появят сериозни усложнения, ако детето е диагностицирано и със сърдечно-съдова патология.

Обикновено тахикардията при бебетата изчезва на втория или третия ден след раждането, но има и изключения – тя може да остане за цял живот. Консумацията на кафе не е трудно да се контролира. Можете да пиете кафе, ако:

-Консумирате само по една чаша на ден – това са около 200 мл.
-Ако нямате сърдечно-съдови заболявания.
-Ако не пиете често газирани напитки.


Сигурни ли сте, че нероденото ви дете е здраво и се развива според всички норми? Струва си да запомните, че кофеинът не е само в кафе напитките, но и в десерти, шоколади, закуски и дори чай!

Ето защо бременната жена трябва да спазва съотношението на приема на кофеин. Също така си струва да запомните, че пиенето на кафе си има предимства: Първо, кофеинът повишава нивото на допамин в кръвта. Човек става весел и бодър, настроението му се повишава.

Второ, ако пиете кафе с мляко, нивото на калций в кръвта ви се повишава. Необходимо е не само на бременната жена, но и за самото бебе.

И трето, кафето ще ви помогне да се концентрирате върху важните задачи, тъй като умствената активност при бременните жени намалява.

Както можете да се убедите, кафето има не само недостатъци, но и предимства! Но във всичко трябва да си знаете мярката.

Автор: Анастасия Кукнерик

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg