Автор
Woman.bg

Може ли бременната жена да пие кафе: Опасно ли е за бебето?

Понякога кафето помага да се справите с гаденето, дава сила, подобрява настроението и ви позволява да се отървете от сънливостта. Важно е само да запомните, че ефектът не трае дълго - по правило енергичността от напитката продължава не повече от два часа.

Защо не трябва да пиете твърде много кафе по време на бременност?

Кафето има стимулиращ ефект. То подпомага нервната система да работи по-бързо, сърцето - да изпомпва повече кръв през съдовете. Най-често срещаните негативни ефекти от кафето са превъзбуда, тревожност, нарушения на съня и сърцебиене. Кръвното налягане може да се повиши, особено при жени, предразположени към хипертония.

Ето защо на бременните жени не се препоръчва да пият много кафе. Колкото по-напреднала е бременността, толкова по-малко напитки, съдържащи кофеин, трябва да бъдат в диетата на бъдещата майка.

Кафето по време на бременност влияе неблагоприятно върху работата на храносмилателния тракт. Повишава киселинността на стомаха и води до киселини. В по-късните етапи на бременността бъдещите майки вече често имат киселини, оригване, тежест в корема и други неприятни усещания. Не си струва да ги увеличавате. Следователно, колкото по-близо е раждането струва си да намалите консумацията на кафе. Кафето има диуретичен ефект. Ако пиете твърде много от него, особено в горещо време или когато телесната ви температура се повиши, можете да провокирате дехидратация.

Прекомерната консумация на кафе по време на бременност нарушава работата на сърдечно-съдовата система. Страда кръвообращението във всички органи – включително и в плацентата. Снабдяването на плода с хранителни вещества и кислород е намалено. Детето може да развие хипоксия, недостатъчно наддаване на тегло. Изследванията показват, че прекомерната консумация на кофеин увеличава риска от раждане на дете с ниско тегло и преждевременно.

Какво казва СЗО за кафето по време на бременност?

Световната здравна организация не препоръчва на бъдещите майки да приемат тази напитка. СЗО съветва да се намали консумацията на кафе по време на бременност. Ако бъдещата майка предпочита лате или капучино, концентрацията на кафе там е по-малка.

Не всички лекари обаче са съгласни със СЗО. В преглед, публикуван през 2015 г., те пишат, че вредата от кафето може да е преувеличена. Учените смятат, че пиенето на три чаши кафе в ранна бременност не води до развитие на усложнения – не влияе на теглото на плода, не допринася за преждевременно раждане. Дали това е така, предстои да видим, но засега гинеколозите по света се ръководят от мнението на СЗО и съветват бъдещите майки да не посягат към кофеиновите напитки.

Дори една чаша кафе на ден може да е опасна за детето

Скандинавските учени, напротив, смятат, че бременните жени трябва напълно да се откажат от кафето. Те проведоха изследване и установиха, че дори една чаша от тази напитка на ден е опасна за детето. По-специално, пиенето на 100 mg кафе на ден води до недостиг на 20-30 g тегло при кърмачето. Ниското тегло при раждането не е единственият проблем. Смята се, че децата с поднормено тегло са по-склонни да страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система в бъдеще.

Ако не можете без кафе - колко можете да пиете по време на бременност?

По време на прегледите лекарят определя дали един, или повече зародиши са в матката, оценява сърдечния ритъм, движенията, състоянието и местоположението на плацентата. С напредването на бременността специалистът оценява състоянието на стените на матката, изследва всички части на тялото на плода, определя крайниците, оценява структурата на главата и мозъчните структури, гръбначния мозък.

Ако няма очевидни противопоказания и животът без любимата ви напитка е немислим, задайте си въпроса какво кафе е добре да пиете по време на бременността. Разтворимото кафе съдържа повече кофеин, така че трябва да дадете предпочитание на естественото. Можете да добавите мляко или сметана - при добра поносимост. Но няма нужда да слагате много захар. Излишната захар е вредна за бъдещата майка - води до наддаване на излишно тегло, увеличава риска от развитие на гестационен диабет и други усложнения. В допълнение, висококалоричната напитка поради захарта и млякото потиска апетита, което води до отхвърляне на здравословна храна.

Добре е да се знае

Какаото, черният чай и някои газирани напитки също съдържат кофеин. Действието им върху организма е подобно на действието на кафето. Какво могат да пият бременните жени вместо кафе? Смята се, че зеленият чай е полезен по време на бременност. Но той съдържа не по-малко кофеин от черния чай или кафето. Следователно за употребата на зелен чай по време на бременност важат същите ограничения, както и за другите кофеинови напитки.

Вярно е, че зеленият чай съдържа голям брой микроелементи и биологично активни вещества. Ето защо, ако избирате между кафе, черен или зелен чай по време на бременност, трябва да дадете предимство на последния. Бъдещите майки се съветват да пият прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, неподсладени компоти, плодови напитки, слаби билкови чайове. Цикорията може да се използва като тоник.

Но най-добрата напитка за бременна жена е чистата вода. Тя премахва токсините, помага за доставянето на хранителни вещества в клетките, ефективно се бори със запека и намалява проявите на токсикоза. Може да бъде филтрирана, преварена или бутилирана негазирана питейна вода. При липса на противопоказания можете да я пиете без ограничения през деня. Водата трябва да съставлява поне 60% от всички консумирани течности.

Ако се съмнявате дали си струва да пиете кафе по време на бременност, трябва да се консултирате с гинеколог. Лекарят ще ви каже дали напитката ще навреди на бъдещата майка и детето ѝ, а ако е необходимо, ще посъветва и с какво да се замени.

Автор: Екатерина Сибилева, акушер-гинеколог