Автор
Антония Дамянова

Огромна катастрофа заплашва човечеството: Тя идва от езерото Байкал

Всички знаем, че Байкал е най-дълбокото езеро и най-големият естествен резервоар на прясна вода на нашата планета (около 19% от световните запаси).

Резервоарът се наблюдава постоянно и съвсем наскоро учените стигнаха до плашещо заключение: Байкал става все по-голям всяка година. Засега няма опасност, защото говорим само за няколко милиметра. Въпреки това, ако погледнете ситуацията от глобална гледна точка, подобна промяна може да доведе до огромна катастрофа, пише Wday.ru.



Факт е, че езерото се намира на кръстопътя на две литосферни плочи, между Трансбайкалската и Сибирската платформа, и се е образувало именно поради движенията на тези плочи. Според една от хипотезите това се е случило не преди няколко милиона години, както са ни учили в училище, а само преди 100-150 хиляди години. А това означава, че плочите се движат доста бързо, което привлече вниманието на учените.

След много години наблюдения геолозите са регистрирали огромен брой земетресения в района на Байкал – от 3000 до 8000 труса годишно. Вярно е, че магнитутът им е нисък – под 4 бала, поради което земетресенията не се усещат особено силно от хората, но движенията на плочите със сигурност не са предвестник на нещо добро, допълват експерти пред медията.



Струва си да се отбележи, че калните вулкани изригват от време на време на дъното на езерото Байкал. И всичко това още веднъж доказва, че литосферните плочи се движат. Те се раздалечават с 5-7 милиметра годишно, поради което езерото ежегодно нараства с няколкостотин квадратни метра водна повърхност и става по-дълбоко с 3-5 милиметра.

Според проф. Сирил Леви е напълно възможно един ден водното тяло да се превърне в море и дори в океан. Говорим за няколко милиона години и не е сигурно, че човечеството ще оцелее до този момент, но учените продължават да изучават възможна катастрофа в дългосрочен план.

Ако хипотезата на геолозите е вярна, тогава пукнатината ще разцепи Евразия и ще достигне Охотско море, а вероятно дори и Индийския океан. С течение на времето резервоарът ще се превърне в голямо море, а след това в океан. Учените не бързат да дават точна дата на подобно събитие, тъй като междувременно е възможно на Земята да се случи друго природно бедствие и това да повлияе значително на движението на литосферните плочи и промените в езерото.

Четете още: Астрофизик предсказа бъдещето: Човечеството ще изчезне до век