Автор
Woman.bg

4 съвета за хармонията между мама и татко след раждането

Има много проблеми в грижите за новородено, поради което младата майка често не обръща необходимото внимание на съпруга си. Позната ситуация, нали? Как да подобрим живота и да укрепим партньорските си отношения?

Да се научим да преговаряме

И двамата родители имат свои собствени очаквания за това как ще бъде изграден семейният им живот след раждането на бебето. Реалната картина обаче често е далеч от идеалната, така че съпрузите скоро започват да изпитват недоволство и раздразнение. Бъдещата майка очаква, че съпругът ѝ ще бъде по-внимателен към нея и новороденото, а бъдещият баща вярва, че самата съпруга ще се справи добре - в края на краищата да седиш с бебето, според него, е „просто“.

Не трябва да натрупвате разочарование и след това да избухвате от недоволство един към друг. Седнете на масата за преговори, обсъдете възникналите проблеми без викове и скандали и намерете компромис. Майките трябва да си почиват от ежедневните грижи и да преосмислят собствените си правила за самостоятелно изпълнение на всички отговорности. В края на краищата, ако не позволите на съпруга си достъп до бебето, как той ще се научи да се грижи за него?

Покажи и кажи

Кажете на съпруга си какви конкретни задължения би могъл да изпълнява. Но не трябва да го поучавате. По-добре е да правите всичко заедно в началото: да къпете новороденото, да сменяте пелените, да му правите масаж и гимнастика. Нежно покажете на новия татко най-добрите начини за успокояване на бебето.

Намерете време за себе си

Не се страхувайте да оставяте детето на съпруга си, докато се къпете, четете книга или просто пиете кафе. Такава „ваканция“ ще даде възможност да възстановите силите си и отново да станете спокойна и уверена майка и любяща съпруга.

Намалете прекомерните изисквания към себе си

Не забравяйте, че е много трудно да се справите едновременно и с двете роли - на майка и съпруга. Още по-трудно е, когато една жена, завладяна от комплекса на всяка цена да бъде отличник, се стреми да бъде перфектна винаги и навсякъде.

Повярвайте - за семейното щастие изобщо не е необходимо да готвите вечеря от няколко ястия, да организирате основно почистване по няколко пъти на ден и едновременно да се занимавате с детето според всички известни методи за ранното му развитие.